Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Όταν η Moody’ s δεν διστάζει να κάνει λόγο για τον χειρότερο «μαύρο κύκνο» της σύγχρονης ιστορίας, η Wall Street εμφανίζει μεταβλητότητα… περιφερειακού χρηματιστηρίου και ο αριθμός κρουσμάτων και θυμάτων αυξάνεται συνεχώς, είναι προφανές ότι ο κίνδυνος της εξάπλωσης του κορονοϊού δεν είναι πλέον μόνο υγειονομικής φύσεως αλλά και οικονομικής.
Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα περιοριστεί κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο α’ τρίμηνο του έτους, το αμερικανικό ΑΕΠ θα χάσει περίπου 0,4% στο ίδιο διάστημα ενώ η Κίνα – η οποία δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα – εκτιμάται ότι θα εμφανίσει αρκετά μικρότερη ανάπτυξη στο σύνολο του 2020. Αυτή είναι η πρώτη «ετυμηγορία» επενδυτικών οίκων, όπως της Goldman Sachs, της JPMorgan, της Oxford Economics κ.ά., για τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας.
Τα μοντέλα για τις συνέπειες που θα έχει ο παγκόσμιος υγειονομικός συναγερμός «τρέχουν» σε καθημερινή πλέον βάση καθώς είναι απολύτως φυσιολογικό ένα τόσο απρόβλεπτο και σοβαρό φαινόμενο να ενισχύει τις ανησυχίες όχι μόνο στην Κίνα αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Capital Economics ελπίζει οι αναταράξεις σε όλα τα επίπεδα να αποδειχθούν πρόσκαιρες, προειδοποιώντας ωστόσο για σοβαρές παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις αν τα εργοστάσια συνεχίσουν να κλείνουν και το διογκωθεί το sell-off στις αγορές, λόγω του κυρίαρχου ρόλου της Κίνας στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Με βάση το πως εξελίχθηκαν άλλες επιδημίες, η JPMorgan εκτιμά ότι το ξέσπασμα του ιού θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία για περίπου 2-3 μήνες και συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα «ροκανίσει» 0,3% από το ΑΕΠ. Στο ίδιο πλαίσιο, εκτιμάται ότι στο β’ τρίμηνο η οικονομία θα ανακάμψει πλήρως. Μένει βέβαια να δούμε αν θα περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής ο αριθμός των θυμάτων ανερχόταν σε 213, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπερνούσε τα 9.770 και μόλις 187 άνθρωποι έχουν πλήρως θεραπευτεί.
Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, προβλέπει ότι το ξέσπασμα της επιδημίας θα περιορίσει την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο α’ τρίμηνο ενώ το κινεζικό ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί στο σύνολο του 2020 κατά 5,5%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 5,9%.
Η Oxford Economics συμφωνεί με την Goldman για τον αντίκτυπο στην κινεζική οικονομία, προβλέποντας παράλληλα ότι η παγκόσμια οικονομία θα χάσει 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2020 εξαιτίας του κορονοϊού. Βραχυπρόθεσμα δε, ο οίκος σημειώνει ότι θα δούμε σημαντική μεταβλητότητα στους επιχειρηματικού και καταναλωτικούς δείκτες, κάτι που συνέβη και το 2003 με τον ιό SARS, όταν οι δείκτες αυτοί υποχώρησαν απότομα και ανέκαμψαν αμέσως μετά.
Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της oxford Economics, τότε ο συνολικός αντίκτυπος του νέου κορονοϊού θα είναι μεγαλύτερος από τον οικονομικό αντίκτυπο του SARS ο οποίος έχει υπολογιστεί σε 0,15% του ΑΕΠ. Έτσι, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδύνει στο 2,3% που θα είναι ο χαμηλότερος από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κίνα εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού θα έχουν επίσης μεγαλύτερες επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο σε σύγκριση με το 2003. Το μερίδιο της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο αγαθών έχει υπερδιπλασιαστεί στο 12,8% το 2019 από 5,3% το 2003. Λόγω του ρόλου της Κίνας στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού οι επιπτώσεις των μειωμένων μεταφορών από την Κίνα θα είναι σημαντικές για το παγκόσμιο εμπόριο αν προκληθούν προβλήματα στην παραγωγή και άλλων χωρών λόγω ελλείψεων.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου που έχει προκαλέσει η μείωση της ζήτησης στους κλάδους των ταξιδιών και των μεταφορών αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη των σοβαρών προβλημάτων που μπορούν να προκληθούν. Ένας ακόμη κίνδυνος είναι ο χρηματιστηριακός, καθώς όπως εκτιμά η Oxford Economics, ο ιός λειτουργεί ως καταλύτης για να σημειωθεί μεγάλο sell-off το οποίο με τη σειρά του θα επιφέρει πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα.
Όλα αυτά δείχνουν – και είναι μόνο μερικά από τα κανάλια μετάδοσης των οικονομικών επιπτώσεων του ιού – ότι σε σύγκριση με το 2003 σήμερα τα προβλήματα της Κίνας είναι περισσότερο από ποτέ και… δικά μας και μάλιστα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το σενάριο να ξεφύγει η εξάπλωση του ιού από κάθε έλεγχο.