Άσχημα είναι τα μαντάτα για την παγκόσμια οικονομία. Όσο και αν νοικοκυριά και επιχειρήσεις θέλουν να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό στην προ κορονοϊού κατάσταση και να αφήσουν πίσω τους το πρωτοφανές στη σύγχρονη ιστορία «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας, ο κίνδυνος νέου lockdown είναι ορατός και οι αβεβαιότητες πολλές. Τα μηνύματα που έστειλαν χθες τρεις από τους ισχυρότερους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομικής σκηνής, ο διοικητής της Fed, η επικεφαλής του ΔΝΤ και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είναι τουλάχιστον απαισιόδοξα.
Ο Τζερόμ Πάουελ έκανε λόγο για παρατεταμένη περίοδο οικονομικής ανάκαμψης, ψαλιδίζοντας τις όποιες ελπίδες για γρήγορη επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα,
την ώρα που το debate μεταξύ οικονομικών αναλυτών και επενδυτών συνεχίζεται για το αν η ανάκαμψη θα έχει σχήμα "V", "W", "L" ή θα μοιάζει με ανάποδη τετραγωνική ρίζα κ.ο.κ. «Το μέγεθος και η ταχύτητα της οικονομικής συρρίκνωσης δεν έχουν προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία και είναι πολύ χειρότερα από οποιαδήποτε άλλη ύφεση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο ισχυρός άνδρας της Fed.
Πρόσθεσε δε, ότι οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας είναι αβέβαιες και υπόκεινται σε πτωτικούς κινδύνους. Οι δηλώσεις του Πάουελ οδήγησαν σε πτώση τη Wall, η οποία μοιάζει να ζει στο δικό της κόσμο, περιμένοντας να περάσει… δια μαγείας η πανδημία.
Στην επιδείνωση του κλίματος στις αγορές συνέβαλαν και τα σχόλια της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε με λίγα λόγια ότι τα χειρότερα έρχονται, καθώς σημείωσε ότι οι συνθήκες επιδεινώνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο και προειδοποίησε ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες και δεν αποκλείεται το ΔΝΤ να προχωρήσει σε υποβάθμιση των προβλέψεων. Υποβάθμιση που δεν αποκλείεται να καταστήσει την τρέχουσα κρίση χειρότερη και από τη "Μεγάλη Ύφεση" της δεκαετίας του 1930.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, τόνισε ότι η Ευρωζώνη θα χρειαστεί έως και δύο χρόνια για να ξεπεράσει την κρίση και να επανέλθει στα προ κορονοϊού επίπεδα.
Ενώ υπάρχουν τρομακτικές αβεβαιότητες για το αύριο, όπως η ικανότητα των εργοστασίων να λειτουργήσουν ξανά σε φουλ ρυθμούς και η επιστροφή στην εργασία των εκατομμυρίων ανέργων που αφήνουν πίσω τους τα lockdown, η μεγαλύτερη ανησυχία των παγκόσμιων οργανισμών και κεντρικών τραπεζών είναι η εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων και η ανάγκη επιστροφής σε lockdown και κατ’ επέκταση η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας πριν προλάβει καλά καλά να ανακάμψει.
«Τα οικονομικά στοιχεία πολλών χωρών είναι χειρότερα από τις ήδη απαισιόδοξες προβλέψεις μας», είπε με νόημα η Γκεοργκίεβα, ενώ ο Πάουελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις από τη Fed. Σε ΔΝΤ και Fed είναι έκδηλη η ανησυχία ότι η οικονομία δεν θα μπορέσει να σηκώσει κεφάλι όσο παραμένει η απειλή ενός νέου lockdown καθώς η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων.
Προς επιβεβαίωση των όσων είπε η Γκεοργκίεβα, χθεσινή στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη πραγματικά κατάρρευσε τον Μάρτιο, σημειώνοντας με διαφορά τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ και το χειρότερο είναι ο Απρίλιος αναμένεται να δείξει ακόμη πιο καταστροφική εικόνα. Στη Γαλλία, η κεντρική τράπεζα της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις έρευνες επιχειρηματικού κλίματος για το μήνα Απρίλιο. Ο δείκτης των υπηρεσιών παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό των 74,3 μονάδων που είναι 6 μονάδες κάτω από το χαμηλότερο επίπεδο της κρίσης του 2008-09 και πολύ μακριά από τον διαχρονικό μέσο όρο των 100 μονάδων.
Όπως ανέφερε το Liberal.gr () τα απογοητευτικά στοιχεία για την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας έχουν σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη. Αναλυτές προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο να αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα που θα χρειαστεί να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα. Οι ίδιοι προειδοποιούν ότι οι σημερινές προβλέψεις για την ύφεση, ενώ είναι ήδη τρομακτικές δεν έχουν συνεκτιμήσει τον κίνδυνο διπλού lockdown μέσα στο 2020.