Όσοι δεν φύγουν για καλοκαιρινές διακοπές τον Ιούλιο δεν θα πλήξουν, από πλευράς ειδησεογραφίας τουλάχιστον. Το ασταθές οικονομικό περιβάλλον στο εξωτερικό δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού καθώς οι κεντρικές τράπεζες έδειξαν να αναλαμβάνουν αποφασιστική δράση προκειμένου να τιθασεύουν τα πολυετή υψηλά του πληθωρισμού σε Ευρώπη και Αμερική. Με το ενεργειακό κόστος να παραμένει πεισματικά ψηλά, τα δεδομένα δεν φαίνεται να αλλάζουν για τον Ιούνιο και αυτό θα διατηρήσει σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά νομισματικής σύσφιξης.
Πρώτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στις 21 Ιουλίου και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το βασικό επιτόκιο παρέμβασης τοποθετούν την αύξηση στις 25 μονάδες βάσης, μια αύξηση που έρχεται στην ζώνη του ευρώ για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση επιτοκίων 0,25% από 0% στο βασικό παρεμβατικό και στο αποδοχής καταθέσεων από -0,50% σε -0,25%. Ωστόσο το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο τι σκοπεύει να κάνει στην συνέχεια, αν δηλαδή «το ταξίδι» -όπως ανέφερε στην συνεδρίαση του Ιουνίου η Κριστίν Λαγκάρντ- θα αυξήσει το βηματισμό της στις 8 Σεπτεμβρίου ακολουθώντας το παράδειγμα της FED.
Μετά την αύξηση των 75 μονάδων βάσης τον Ιούλιο η FED ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό ή θα περιοριστεί στις 50 μονάδες βάσης. Η Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει την απόφαση της στις 27 Ιουλίου η οποία θα εξαρτηθεί από την ανακοίνωση του πληθωρισμού που προηγείται στις 13 Ιουλίου. Οι εκτιμήσεις της αγοράς για τον πληθωρισμό του Ιουνίου βρίσκονται προς το παρόν στο 8,3% καθώς ανανεώνονται όσο πλησιάζει η στιγμή της ανακοίνωσης και δείχνουν μια οριακή επιβράδυνση σε σχέση με τον Μάιο (8,6%). Το ίδιο συμβαίνει και τον δομικό πληθωρισμό ο οποίος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,9% από 6% τον Μάιο. Οτιδήποτε παραπάνω από αυτές τις δύο μετρήσεις θα στείλει τις προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων στο 0,75% και πιθανότατα θα αυξήσει την νευρικότητα στις αγορές.
Στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των ανακοινώσεων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και των επιτοκίων εκκινεί και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου. Πρόκειται για ένα σκληρό τεστ με την πραγματικότητα αφού θα έχουμε καταγεγραμμένη την επίδοση των επιχειρήσεων σε μια μακρά περίοδο ενεργειακών τιμών ρεκόρ, υψηλών ναύλων και ακριβών εμπορευμάτων. Δεδομένης της επικείμενης αύξησης του κόστους χρηματοδότησης οι επενδυτές θα αξιολογήσουν τον βαθμό ανταπόκρισης των επιχειρήσεων στις νέες απαιτητικές συνθήκες.
Από τον Ιούλιο κρατάμε τέλος την ανακοίνωση των πρώτων στοιχείων για το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν στις ΗΠΑ στις 28 Ιουλίου. Οτιδήποτε αρνητικό θα σηματοδοτήσει την είσοδο της οικονομίας των ΗΠΑ σε ύφεση καθώς ήδη στο πρώτο τρίμηνο έχει καταγραφεί μείωση 1,6%. Όπως και να έχει ο μήνας ξεκινάει με ένα βαρύ πρόγραμμα ανακοινώσεων. Παρά την θερινή εποχικότητα οι αγορές κάθε άλλο παρά αδιάφορες θα σταθούν απέναντι στα νέα δεδομένα. Ειδικά αν αυτά απογοητεύσουν και πάλι.