Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Περίπου 650.000 μετοχές Folli Follie έχει στο επενδυτικό (;) χαρτοφυλάκιο του, το Υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ή Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) όπως ονομάζεται επισήμως.
Από την 1η Απριλίου 2018, ο Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου Folli Follie -ο άνθρωπος που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον τι πραγματικά συμβαίνει στον Όμιλο, ποια είναι η πραγματική αξία των μετοχών της Folli και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την εξασφάλιση της αξίας τους- εργάζεται ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ.
Ωστόσο το Υπερ-Ταμείο δεν έκανε τίποτα για να εξασφαλίσει την αξία της συμμετοχής του. Ούτε πούλησε ούτε έκανε συμφωνίες hedging ούτε προσπάθησε να διασφαλίσει τα συμφέροντά του.
Άλλες 750.000 μετοχές της Folli Follie βρίσκονται στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ΕΦΚΑ του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που ως γνωστόν διακρίνεται για τις... σοφές επενδυτικές του επιλογές (βλέπε συμμετοχή στην Αύξηση Κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής).
Η μετοχή της Folli Follie κατέρρεε από την αρχή του έτους, μετά τον Μάιο βυθίστηκε στα τάρταρα αλλά η διοίκηση του ΕΦΚΑ ουδόλως ασχολήθηκε.
Όταν ξέσπασε η κρίση, αμέσως μετά την έκθεση του αμερικανικού hedge fund Quintessential Capital Management, η κινεζική Fosun που διατηρούσε μετοχές της Folli Follie έκανε το αυτονόητο:
Ανακοίνωσε αμέσως στην αντικατάσταση του μέλους το οποίο είχε τοποθετήσει στο διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου Κουτσολιούτσου (στη θέση του Qian Jiannong πήγε ο George Zhang).
Αντιθέτως η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) επέλεξε κι ανέθεσε στον μέχρι πρόσφατα οικονομικό διευθυντή του Ομίλου Folli Follie, τον κ. Φραγκίσκο Γρατσώνη, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, να προΐσταται και της ελεγκτικής επιτροπής του υπερ-ταμείου!
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Γρατσώνης είχε από νωρίς... διαισθανθεί τον κίνδυνο Folli Follie. Aπό τις 28 Φεβρουαρίου 2018 είχε υποβάλλει αίτηση να προσληφθεί στο Υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και ο... σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, η εταιρεία εξεύρεσης στελεχών Stanton Chase, τον επέλεξε ως ιδανικό υποψήφιο!
Ο κ. Γρατσώνης τοποθετήθηκε οικονομικός διευθυντής της Folli Follie το 2013 και φυσικά συνέταξε τον ισολογισμό της εταιρείας για τη χρήση 2017.
Ωστόσο, οι συμβουλές του, μέχρι στιγμής, στο Υπερ-Ταμείο δεν αποδείχθηκαν ιδιαίτερα προσοδοφόρες.
Ο ιός Folli Follie μεταδίδεται κι εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη Χρηματιστηριακή Αγορά. Την περασμένη Δευτέρα, μία Χρηματιστηριακή Εταιρεία δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στην εκκαθάριση των συναλλαγών γιατί δεν διέθετε μετρητά και τίτλους της Folli Follie.
Το ευρωπαϊκό hedge fund, Brevan Howard που ήρθε στην Ελλάδα με περγαμηνές και διάθεση να επενδύσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ, επέλεξε μια σημαντική θέση στα ομόλογα της Folli Follie με οδυνηρά αποτελέσματα. Περισσότεροι από 7.500 μέτοχοι, ιδιώτες και θεσμικοί, 100 funds και 30 αμοιβαία κεφάλαια μετρούν τις απώλειές τους από την τοποθέτηση σε μετοχές και ομόλογα της Folli Follie.
To Yπερ-Ταμείο που έχει αναλάβει την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, παρά το γεγονός ότι είχε στις τάξεις του τον μοναδικό άνθρωπο που ήξερε την κατάσταση «από μέσα» δεν κατάφερε να τον... αξιοποιήσει.