Εκρηκτική αναμένεται να είναι η φετινή πασχαλινή εξόρμηση των κατοίκων του κλεινού άστεως, της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων, μετά από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων. Αδιάψευστος μάρτυς οι κρατήσεις και οι πληρότητες των ξενοδοχείων αλλά και οι αεροπορικές αφίξεις σε συνηθισμένους τουριστικούς προορισμούς, παρά το αυξημένο κόστος των καυσίμων, των μεταφορών αλλά και το γενικότερο κύμα ακρίβειας.
Ήδη βρισκόμαστε τέσσερις ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα και τα πρώτα κύματα εξόδου από τις μεγάλες πόλεις για όσους κινούνται οδικώς, είναι ήδη αισθητά. Βέβαια, υπάρχει και μια παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η οποία αφορά τον αριθμό των ξενοδοχείων που έχουν ανοίξει για τη φετινή σεζόν, ο οποίος εκτιμάται στο 25 με 30% του συνολικού αριθμού καταλυμάτων της χώρας. Αυτό σημαίνει, πρακτικά ότι από τις 10.000, περίπου, ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται μόνο οι 3.000 ή και λιγότερες.
Αυτό, βέβαια, οφείλεται στον παράγοντα του αυξημένου κόστους, το οποίο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια απότομη άνοδο της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό από ξένες χώρες τα συμβόλαια με τους tour operators έχουν «κλειδώσει» για φέτος σε τιμές του 2019.
Σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό οι αυξήσεις για φέτος, περιορίζονται σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως επιβάλλουν ανταγωνιστικοί λόγοι. Συνεπώς, οι περισσότεροι επιχειρηματίες φοβούμενοι ότι δεν θα ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη έχουν μεταθέσει το άνοιγμά τους στις αρχές του Μαΐου.
Τι λένε τα ποσοστά
Οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως για παράδειγμα η Μύκονος και η Σαντορίνη από τις Κυκλάδες, η Κέρκυρα από τα Ιόνια νησιά, η Ρόδος από τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη παρουσιάζουν πληρότητες πάνω από 60% σε ό,τι αφορά μόνο τον εσωτερικό τουρισμό για το Πάσχα.
Ειδικά για το κοσμοπολίτικο νησί της Μυκόνου, οι κρατήσεις στα διάφορα ξενοδοχεία διαμορφώνονται σε ένα ποσοστό από 50-80%. Αν ληφθούν, βέβαια, υπόψη και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής τότε το ποσοστό αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί προς τα πάνω.
Ειδικά για την Κέρκυρα η πληρότητα την περίοδο του Πάσχα αναμένεται να αγγίξει το 100%, τουλάχιστον για τα ξενοδοχεία της πόλης. Στα προάστια και τα περίχωρα της πόλης οι πληρότητες φθάνουν το 70 ως 80%.
Στα νησιά του Αργοσαρωνικού και συγκεκριμένα στις Σπέτσες, την Ύδρα και τον Πόρο η πληρότητα έχει φθάσει το 90%.
Σε ό,τι αφορά την Πελοπόννησο και ειδικά την Αργολίδα με τον δημοφιλή προορισμό του Ναυπλίου αλλά και το Πόρτο Χέλι, που θεωρείται η ελληνική Ριβιέρα για το τριήμερο Μεγάλο Σάββατο ως και Κυριακή του Πάσχα οι πληρότητες φθάνουν το 80%.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, παραμένουν σταθερές, καθώς οι επιχειρηματίες προσπαθούν να αφομοιώσουν τις αυξήσεις χωρίς να τις μετακυλήσουν στους πελάτες, λόγω των συνθηκών ανταγωνισμού.
Ο μόνος τουριστικός προορισμός που παραμένει χαμηλά σε επίπεδα πληρότητας είναι αυτός της Χαλκιδικής. Οι λόγοι είναι δύο. Αφενός οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς διαθέτουν κάποια εξοχική κατοικία, ενώ ο δεύτερος αφορά τη μείωση του τουρισμού από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Χαμηλά, επίσης, παραμένει και η περιοχή της Πιερίας με πληρότητα περίπου στο 30%.