Του Βασίλη Γεώργα
Θέμα ανάκτησης του ελέγχου που απώλεσε η κυβέρνηση στο τραπεζικό σύστημα έθεσε ευθέως ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Προειδοποίησε δε ότι όσο υφίσταται το σημερινό καθεστώς, ενδέχεται να προκύψουν κίνδυνοι για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Μιλώντας σε εκδήλωση της ΔιαΝΕΟσις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, επισήμανε χαρακτηριστικά πως «έχει διαμορφωθεί ένα ιδιόμορφο σύστημα το οποίο λέει ότι ο καθένας μπορεί να έχει άποψη και ρόλο για το τι γίνεται σε μια τράπεζα, εκτός από την κυβέρνηση».
Παρόντος του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, σημείωσε πως «ρόλο μπορεί να έχει η εποπτική αρχή, ρόλο μπορεί να έχουν και πρέπει να έχουν οι μέτοχοι. Ακόμη και ένας μικρομέτοχος μπορεί να μπλοκάρει τον ορισμό διοίκησης σε μια τράπεζα. Η κυβέρνηση υποτίθεται εκπροσωπείται δια του ΤΧΣ, του οποίου όμως στη διοίκηση η κυβέρνηση συμμετέχει με έναν εκπρόσωπο του Δημοσίου. Τα λέω αυτά για να γίνουν γνωστά σήμερα. Ελπίζω κάποια στιγμή να συμφωνήσουμε ότι όλο αυτό το σύστημα πρέπει να αξιολογηθεί. Γιατί μπορεί να υπάρξουν κενά, να υπάρξουν δυσλειτουργίες και να δημιουργηθούν και κίνδυνοι. Και γι αυτό ακριβώς το αναφέρω χωρίς περαιτέρω ανάλυση, σημειώνοντας ότι αυτό το σύστημα που έχει οικοδομηθεί, πρέπει να το δούμε αν παράγει το αποτέλεσμα το οποίο επιζητεί, που είναι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».
Η τοποθέτηση αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης δεν έγινε σε νεκρό χρόνο. Στο παρασκήνιο σοβεί η διοικητική κρίση στην Εθνική, η οποία έχει εξελιχθεί σε σύγκρουση ισχύος μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της διοίκησης της Εθνικής, με την κυβέρνηση να μην μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά, ενώ είναι γνωστές και οι αντιρρήσεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει η κυβέρνηση για τον μετοχικό και διοικητικό έλεγχο ελληνικών τραπεζών από funds.
Γ. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων
Στην ίδια εκδήλωση ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας παρέσχε «εγγυήσεις» για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων. «Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα, όμως αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι οι καταθέσεις δεν πρόκειται να πειραχτούν. Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και προβλέψεις. Εάν ικανοποιήσουν τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, τα κεφάλαιά τους θα αυξηθούν και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ανέβει από το 16% επί του σταθμισμένου ενεργητικού, στο 18%. Οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση. Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι πίσω», επισήμανε.
Σε άλλο σημείο ο ίδιος σημείωσε πως «δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος. Με το βασικό σενάριο οι τράπεζες θα αυξήσουν τα κεφάλαιά τους τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια. Δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. Γιατί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι πολύ μεγάλο, αλλά συγχρόνως είναι και πολύ μεγάλη ευκαιρία. Αυτή τη στιγμή τα δύσκολα είναι πίσω μας. Τα κόκκινα δάνεια μπορούν να πληρωθούν από τα κεφάλαια των τραπεζών, από τις προβλέψεις και από τις εξασφαλίσεις τους. Αν τα προσθέσεις όλα μαζί, είναι περίπου όσα είναι και τα κόκκινα δάνεια, άρα λοιπόν υπάρχουν πόροι. Αρκεί να εξασφαλίσουμε ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα πισωγυρίσουμε και θα έχουμε ανάπτυξη.
Και σχολίασε αναφερόμενος στην πολιτική σταθερότητας πως «ο λόγος που η Ελλάδα είναι εδώ «και δεν είμαστε Ιρλανδία ή Κύπρος, είναι ότι κάθε δύο χρόνια έπεφταν κυβερνήσεις που εφάρμοζαν προγράμματα. Ποιος έφταιγε για αυτό; Οι βουλευτές τους. Άρα είναι θέμα ωριμότητας του πολιτικού συστήματος να καταλάβουμε ότι πλέον δεν έχουμε άλλες δυνατότητες. Οι άλλες χώρες μπήκαν σε μνημόνιο και βγήκαν γιατί το πρόγραμμα το έφερε σε πέρας μια κυβέρνηση. Εμείς έχουμε αλλάξει τέσσερις ή πέντε από το 2010 μέχρι σήμερα. Σήμερα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που τα δύσκολα είναι πίσω μας. Σε εμάς επαφίεται να βγούμε από την κρίση. Η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το σύνολο του πολιτικού κόσμου πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία, γιατί αν πάει η οικονομία καλά θα πάνε και οι τράπεζες καλά».