Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Ακριβώς όπως ο Εμπενίζερ Σκρουτζ στο πασίγνωστο παραμύθι του Καρόλου Ντίκενς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραμονή Χριστουγέννων, δούλευε πάνω στα χαρτιά, τους αριθμούς και τα διαγράμματά του, περιμένοντας -κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή- ένα θετικό σήμα από τις αγορές ώστε να εκδώσει ένα φιλόδοξο και μάλλον ανέφικτο σχέδιο εξόδου στις αγορές, το 2019.
Είδε τις αγορές να καταρρέουν τη Δευτέρα και τελικά έδωσε εντολή στον ΟΔΔΗΧ να ανακοινώσει όχι ένα αλλά τρία (!) εναλλακτικά σχέδια με τα οποία η Ελλάδα μπορεί να δανεισθεί από 3 μέχρι 7 δισ. ευρώ, το 2019, ποσά ιδιαίτερα μικρά σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας και το βουνό των 325 δισ. ευρώ του Ελληνικού Χρέους.
Με απλά λόγια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωρίζει ήδη αυτό που ουδείς στην κυβέρνηση τολμά να διατυπώσει επισήμως. Η παγκόσμια οικονομία το 2019 μπαίνει σε ένα σκοτεινό τούνελ, με μεγάλες διακυμάνσεις τιμών, με άνοδο των επιτοκίων παγκοσμίως και με μεγάλη επιφυλακτικότητα όσον αφορά τη διάθεση ανάληψης ρίσκου.
Μέσα σ' αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η Ελλάδα προσπαθεί αφενός να αντλήσει κεφάλαια για να αποπληρώσει το Χρέος της, χωρίς να χρησιμοποιεί το «μαξιλάρι ασφαλείας» και χωρίς να έχει εναλλακτικές πηγές για τη χώρα και για τις επιχειρήσεις της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο σενάριο από τα 3 εναλλακτικά σενάρια που δημοσιοποίησε ο ΟΔΔΗΧ, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις είναι ΜΗΔΕΝΙΚΑ και είναι προφανές ότι ο Υπουργός Οικονομικών γνωρίζει καλά πως σε προεκλογική περίοδο αλλά και αμέσως μετά τις εκλογές, στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις δεν θέλουν, δεν μπορούν, δεν τολμούν να προχωρήσουν ακόμη και σε συμφωνημένες αποκρατικοποιήσεις…
Υποχρεωτικά λοιπόν ο ΟΔΔΗΧ και το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποιούν τις αγορές ότι θα «βάλουν χέρι στο μαξιλάρι» για να τα βγάλουν πέρα.
Οι αγορές πήραν το μήνυμα και σε λίγο καιρό θα δοκιμάσουν τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.
Με απλά λόγια έρχονται αναταράξεις και η κυβέρνηση οδηγεί την οικονομία κατευθείαν στον γκρεμό, ελπίζοντας ότι κάποια άλλη κυβέρνηση θα διαχειριστεί την κρίση.
Σενάριο 1:
- Εκδόσεις ομολόγων 3 δισ. ευρώ
- Έντοκα γραμμάτια 15 δισ. ευρώ
- Από το «μαξιλάρι ασφαλείας» 5 δισ. ευρώ
- Επιστροφή κερδών από Ελληνικά Ομόλογα των Ευρ. Κεντρικών Τραπεζών (SMP και ANFAs) 1,2 δισ. ευρώ
- Αποκρατικοποιήσεις 0
Σενάριο2:
- Εκδόσεις Ομολόγων 5 δισ. ευρώ
- Έντοκα 14,2 δις (-800 εκατ. ευρώ)
- Από το «μαξιλάρι» 2,4 δισ. ευρώ
- Από SMP και ANFAs 1,2 δισ. ευρώ
- Αποκρατικοποιήσεις 1,2 δισ. ευρώ.
Σενάριο 3:
- Ομόλογα 7 δισ. ευρώ
- Έντοκα Γραμμάτια 13,5 δις (-1,5 δισ. ευρώ)
- Από το «μαξιλάρι» 1,1 δισ. ευρώ
- SMP και ANFAs 1,4 δισ. ευρώ
- Αποκρατικοποιήσεις 1,2 δισ. ευρώ.
Μικρή λεπτομέρεια: Για να μας επιστρέψουν οι «θεσμοί» τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα των κεντρικών τραπεζών (τα SMP και τα ANFAS) θα πρέπει η Ελλάδα να τηρεί κατά γράμμα το πρόγραμμα των μεταμνημονιακών της δεσμεύσεων.
Οι έλεγχοι αυτή την περίοδο είναι «χαλαροί» γιατί η Ευρώπη μπήκε σε προεκλογική περίοδο. Μετά τις ευρωεκλογές ωστόσο και με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση στις αγορές, η «ενισχυμένη Εποπτεία» μετά τον Μάιο, θα είναι ιδιαιτέρως αυστηροί…