Το άσπρο μαύρο επιχείρησε να κάνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την δεύτερη αξιολόγηση. Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος ισχυρίστηκε ότι τα θετικά μέτρα είναι περισσότερα από αρνητικά και μάλιστα όπως είπε αυτά αγγίζουν τα 7,9 δισ., ενώ τα «άσχημα» τα 4,9 δισ. ευρώ. Αυτό που βέβαια ξέχασε να αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος, είναι πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει όχι μόνο η κυβέρνηση να πιάσει τον στόχο του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά να τον ξεπεράσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις που έχει καταθέτει. Τότε και μόνο τότε θα φτάσουν τα αντίμετρα στο ποσό των 7,9 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, πάντως, παραδέχτηκε ότι το πολυνομοσχέδιο εμπεριέχει και δυσάρεστα μέτρα, αλλά ταυτόχρονα κατά τον ίδιο ανοίγει και κάποιους δρόμους για την επιστροφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Επίσης, ομολόγησε ότι θα υπάρχουν γκρίζες ζώνες και μετά το 2018, όταν θα τελειώσει η επιτροπεία. «Η μάχη που δίνουμε είναι της επιτροπείας και πώς μπορούμε να τη μειώσουμε γιατί υπάρχουν γκρίζες ζώνες και όταν βγούμε από το πρόγραμμα. Στόχος μας να βγούμε τέλος 2018 από την ακραία επιτροπεία και να μπούμε σε άλλο δρόμο και γι' αυτόν χρειάζεται το χρέος να είναι βιώσιμο με λύση και να βγούμε στις αγορές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών μίλησε μόνο για τα αντίμετρα και δεν ανέπτυξε καθόλου τα μέτρα. Είπε μάλιστα ότι αν και παλαιότερα είχε παραδεχτεί πως η κυβέρνηση είχε στριμώξει τα μεσαία στρώματα τώρα με αυτή τη συμφωνία «αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση». «Αρχίζουμε τώρα την αντίστροφη μέτρηση και για τα μεσαία στρωματά, γιατί το επίδομα στέγασης μπορεί να το πάρει μία οικογένεια με 2 παιδιά με εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ. Έξι εκατομμύρια άτομα μπορούν να πάρουν αυτό το επίδομα», τόνισε.
Να σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι δεν αποκλείεται η συμφωνία να μην «κλείσει» τυπικά στο Eurogroup της 22ας Μαΐου αλλά να πάει λίγο αργότερα.
Αλέξανδρος Διαμάντης
(φωτογραφία: SOOC)