Απίστευτες μοιάζουν οι προβλέψεις αναλυτών της αγοράς συναλλάγματος που κάνουν λόγο για περαιτέρω υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος έως και άνω του 50% τα επόμενα χρόνια. Ο Τ. Ερντογάν εμφανίζεται διατεθειμένος να ανεχτεί την κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος για να προσελκύσει νέα επενδυτικά κεφάλαια που θα θελήσουν να αγοράσουν Τουρκία σε πολύ χαμηλές τιμές. Στόχος του Τούρκου προέδρου είναι να πυροδοτήσει ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο παρόμοιο με της περασμένης δεκαετίας, αγνοώντας την αύξηση της φτώχιας του πληθυσμού.
Πλέον, η τουρκική λίρα έχει διαλύσει κάθε πρόβλεψη με διαδοχικά ιστορικά χαμηλά και την Πέμπτη έφτασε, μετά την ανακοίνωση της αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων, στο επίπεδο των 11 λιρών/δολάριο. Στη συνέχεια ξεπέρασε και αυτό το φράγμα διολισθαίνοντας την Παρασκευή έως το επίπεδο των 11,18 λιρών ανά δολάριο. Είναι η τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για το τουρκικό νόμισμα, με την JPMorgan να προειδοποιεί ότι η λίρα θα παραμείνει ευάλωτη, καθώς το παγκόσμιο αφήγημα για τον πληθωρισμό αλλάζει σταδιακά από «παροδικό» σε «μόνιμο».
Η κατρακύλα της λίρας δεν σταματά γιατί στην ανακοίνωσή της η CBRT αφήνει να εννοηθεί ότι παρά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, έρχεται νέα μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας έτσι τόσο τη μαζική φυγή των επενδυτών όσο και τις κερδοσκοπικές κινήσεις. Ακόμη και το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα κάνει λόγο για κλείσιμο του κύκλου των μειώσεων, οι επενδυτές δεν έχουν καμία διάθεση να παραμένουν στο trade της τουρκικής λίρας, όσο τα επιτόκια χάνουν την επαφή τους με τον πληθωρισμό.
Όπως έχει αναφέρει από τον περασμένο Σεπτέμβριο το liberal.gr, στο μεσοπρόθεσμο οικονομικό πλάνο που έχει καταρτίσει ο Ερντογάν με το οικονομικό του επιτελείο, προβλέπεται η υποτίμηση της λίρας έως το επίπεδο των 10,26 λιρών/δολάριο έως το 2024. Είναι τόσο… αποτελεσματικό το πλάνο που ο στόχος επιτεύχθηκε τρία χρόνια νωρίτερα.
Για να σοβαρευτούμε, οι ειδικοί της αγοράς συναλλάγματος υποστηρίζουν ότι η CBRT, δηλαδή ο Ερντογάν, έχει περιθώριο 4 εβδομάδων να αλλάξει πολιτική, να αλλάξει κατεύθυνση. Σε αντίθετη περίπτωση οι πιέσεις θα κλιμακωθούν και κανένα βάθος δεν θα είναι ανέφικτο για την τουρκική λίρα.
Επόμενος στόχος – όχι του Ερντογάν αλλά της λίρας με βάση τις εκτιμήσεις – είναι το επίπεδο των 11,6 λιρών/δολάριο, όπως προβλέπει η Societe Generale. Επίπεδο στο οποίο η γαλλική τράπεζα πιστεύει ότι θα σταματήσει, τουλάχιστον προσωρινά, η κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος.
Από την πλευρά της, η TD Securities, εκτιμά ότι η κατάσταση στην Τουρκία θα επιδεινωθεί και στο τέλος ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια, με αποτέλεσμα η ισοτιμία λίρας/δολαρίου να υποχωρήσει και να σταθεροποιηθεί κοντά στις 9,9 – 10,2 λίρες.
Πάντως, μέχρι στιγμής η τουρκική λίρα ξεπερνά κάθε βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη καταρρίπτοντας το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο. Κανένας επενδυτικός οίκος δεν έχει καταφέρει να προβλέψει την ταχύτητα της διολίσθησης, γεγονός που αντανακλά την μαζική φυγή των επενδυτών. Πόσο περισσότερο προς την άβυσσο μπορεί να βυθιστεί η τουρκική λίρα;
Η TD Securities προβλέπει μεν ενίσχυση της λίρας κοντά στις 10 λίρες ανά δολάριο τους επόμενους μήνες και υπό την προϋπόθεση ότι όχι μόνο θα κλείσει ο κύκλος των επιτοκιακών μειώσεων, αλλά θα αυξηθούν κιόλας κοντά στο 20%, ωστόσο οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι ζοφερές.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η ισοτιμία λίρας/δολαρίου θα διαμορφωθεί στις 11 λίρες στο β ’τρίμηνο του 2023, να φτάσει στις 12,9 λίρες στα τέλη του ίδιου έτους και στη συνέχεια θα κινηθεί ακόμη υψηλότερα. Τοποθετείται στις 14,5 λίρες το 2024 και στις 17 λίρες το 2025, με την τελευταία πρόβλεψη να συνεπάγεται πτώση της τάξης του 50% την επόμενη 4ετία.