Ο αραμπάς και το digital smart banking

Ο αραμπάς και το digital smart banking

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Το όνομα CYBG στους περισσότερους μπορεί να μη λέει κάτι. Είναι ένα βρετανικό τραπεζικό group που δημιουργήθηκε από την Clydesdale Bank, τη Yorkshire Bank και την Β. at Clydesdale Bank, ιδρύθηκε στη Γλασκόβη το 1838 και έχει μια καινοτόμα διαδρομή στη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας στη Σκοτία. Η Clydesdale έχει 67 υποκαταστήματα, ένα σημαντικό δίκτυο ειδικών κέντρων corporate & private banking και είναι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Σκοτία. Η Yorkshire Bank ιδρύθηκε το 1859 στο Χάλιφαξ, έχει 90 υποκαταστήματα και 22 κέντρα corporate & private banking στη Βόρεια Αγγλία και στα Μίτλαντς. H «B» είναι μια τραπεζική υπηρεσία που παρέχεται μέσω mobile application, που λανσαρίστηκε από την Clydesdale και τη Yorkshire το 2016, και παρέχει διαδραστικές τραπεζικές υπηρεσίες και λειτουργίες, προσφέροντας αυτονομία και υποστήριξη στους πελάτες τους, όπου και αν βρίσκονται αυτοί. Το Studio B είναι το εργαστήριο δημιουργίας των fintech εφαρμογών αυτού το digital smart banking, που οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου B Store, στο Μπέρμιγχαμ, το 2017.

Προ καιρού ανακοινώθηκε πως η CYBG θα εξαγοράσει τη Virgin Money, μια εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αυστραλία και στη Νότια Αφρική, με τίμημα τα GBP 1,7 δισ. H Virgin Money παρέχει υπηρεσίες ταμιευτηρίου, πιστωτικών καρτών, συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, ασφαλιστικών προϊόντων, ταξιδιωτικού συναλλάγματος, στεγαστική πίστης, επενδυτικών δραστηριοτήτων και λογιστικής υποστήριξης. Το νέο σχήμα θα βρίσκεται στη θέση της 8ης μεγαλύτερης «συμβατικής» τραπεζικής δύναμης στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα διεισδύει στον χώρο των εφαρμογών Fintech και των λεγόμενων NeoBanks, όπως είναι η Atom, η Monzo, η Starling Bank, η Xinjia. Ταυτόχρονα θα επενδύσει και στην τεχνολογία blockchain, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες υψηλότατης προστιθέμενης αξίας. Το σύνολο του ενεργητικού θα ανέλθει σε πρώτη φάση στα GBP 65 δισ.

Και ενώ οι εξελίξεις στο παγκόσμιο digital smart banking είναι κατακλυσμιαίες, στο εσωτερικό της χώρας μας το εγχώριο τραπεζικό σύστημα μοιάζει με τον πεταλωτή των αλόγων του αραμπά, δίπλα σε μια λεωφόρο που κινούνται μόνο αυτοκινούμενα οχήματα. Αγκομαχώντας προχωρεί η διαχείριση και η πώληση των NPLs μέσα από τις συμπληγάδες μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και συγκρούσεων, και κοινωνικών αντιδράσεων. Με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα συνεχίζεται η σταδιακή χαλάρωση των capital controls. Οι πιστώσεις στην οικονομία είναι μηδαμινές. Για κεφαλαιακή ενίσχυση, δε, ούτε κουβέντα.

* Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο» της Παρασκευής 6 Ιουλίου 2018.