Είναι αρκετός καιρός πια που έγιναν τάση οι διάφορες πλατφόρμες συναλλαγών και μεταφοράς κεφαλαίων τύπου Pay Pal. Εμφανίστηκαν ψηφιακές τράπεζες, ψηφιακά πορτοφόλια ακόμα και ψηφιακά «νομίσματα» αλλά οι τράπεζες δεν είναι απλά εμπορικά καταστήματα brick &mortar για να χάσουν το κύρος και τη δύναμή τους. Και μπορούν μια χαρά να υιοθετούν ψηφιακές στρατηγικές και λειτουργίες και οι ίδιες.
Οι τράπεζες βασίζονται στην πίστη, αυτός είναι ο πρώτος και ισχυρότερος πυλώνας της τραπεζικής και δεν αλλάζει. Ξεκινάει από τη σχέση εμπιστοσύνης. Η ύπαρξη της πίστης ενισχύει και ενισχύεται από τους άλλους δύο πυλώνες, που αποτελούν το απολύτως προνομιακό τους πεδίο, τις καταθέσεις και τα δάνεια.
Και ναι μεν η χρηματοδότηση ειδικά στο εξωτερικό είναι ευκολότερη κι έχει πάρα πολλές μορφές με τα venture capital τους «αγγέλους» και κορυφαία περίπτωση το crowdfunding, αλλά όλα αυτά είναι για επιχειρήσεις κυρίως μικρές επιχειρήσεις, για start ups και για νέους επιχειρηματίες. Δεν είναι για το ευρύ κοινό και δεν αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Δεν αφορούν όμως ούτε τον άλλο πυλώνα τον συνυφασμένο με την εμπιστοσύνη που είναι οι καταθέσεις. Έτσι οι τράπεζες έχουν οριοθετήσεις επαρκώς το γήπεδό τους και ενώ είναι σπουδαίο να υπάρχουν πολλές δυνατότητες εύκολης χρηματοδότης και γρήγορης συναλλαγής οι τράπεζες είναι πάντα εδώ και εξελίσσονται.
Δύο είναι τα σημεία που χτυπά η καρδιά των εξελίξεων αυτών: Risk και credit. Εκεί είναι η βάση της σύγχρονης τράπεζας που επενδύει στις business που θα φέρουν τα κέρδη, δηλαδή τον δανεισμό. Και γι αυτό τώρα οι ελληνικές τράπεζες επικεντρώνονται στον πυρήνα των εργασιών τους- πουλάνε τις επιχειρήσεις POS λόγου χάρη- για να συγκεντρώσουν κεφάλαια, «πυρομαχικά» που θα ρίξουν για να φέρουν τα κέρδη που θα κάνουν τη διαφορά. Κέρδη που μπορούν να προέλθουν μόνον από τα δάνεια.
Αλλά αφού δε δίνουν δάνεια; Θα δώσουν. Γίνεται πολύ γκρίνια για τον αλγόριθμο και κάποιοι πέφτουν από τα σύννεφα. Τι να κάνουμε; Δεν ζούμε πια σε εκείνες τις εποχές, που διευθυντής υποκαταστήματος της Εργασίας του Καψάσκη, ήξερε που και πως και πόσο για κάθε πελάτη ή υποψήφιο πελάτη της περιοχής του κι ο αλγόριθμος ήταν στο κεφάλι του.
Αλλά ο αλγόριθμος δεν είναι σημερινή εφεύρεση. Είναι απλά διαφορετικός από τη δεκαετία του ’90. Τότε που τα στελέχη των τραπεζών έπιαναν ολόκληρες συντεχνίες επαγγελματιών και επιχειρηματιών κι έκαναν έρευνα για να ανακαλύψουν τα πραγματικά εισοδήματα. Σήμερα αν κρύβεις τα εισοδήματά σου δεν μπορείς να πάρεις δάνειο. Ο αλγόριθμος άλλαξε. Λέγεται έλεγχος, εποπτεία και κάτι υπόλοιπα σκελετών στη ντουλάπα, ευτυχώς λίγα πλέον.
Οι αλλαγές όμως που ήδη συντελούνται στο τραπεζικό σύστημα, εντοπίζονται στα στελέχη που αναζητούν και χρειάζονται οι τράπεζες. Και γι αυτό, το πλέον αποκαλυπτικό είναι το τελευταίο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
Πρόγραμμα από το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς εξαιρεί ρητά, από την εθελουσία συγκεκριμένα στελέχη ακόμα κι αν συγκεντρώνουν τις άλλες προϋποθέσεις. Γιατί δε θέλει να χάσει αυτά τα στελέχη, που κυοφορούν την εξέλιξη του ελληνικού συστήματος σε μία νέα εποχή.
Ποια στελέχη εξαιρεί; Όλους όσους:
- Είχαν επίπεδο ευθύνης Executive General Manager ή General Manager
- Είχαν ρόλο Συμβούλου Διοίκησης
- Απασχολούνταν με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης ή αμείβονταν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ή ανήκαν στο προσωπικό εξωτερικών συνεργατών συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της P.D.Services
Είχαν τους παρακάτω ρόλους:
- Personal Banking Officer
- Small Business & Professional Officer
Ακόμα εξαιρούνται ρητά οι εργαζόμενοι που πρόσφατα, απασχολούνταν στις παρακάτω Μονάδες Διοίκησης:
- Group Risk Management
- Piraeus Financial Markets
- Agricultural Banking, Business Management Unit, Commercial Banking, Investment Banking, Large Corporate, Structured & Shipping Finance, Wholesale Products
- Group Technology
- Οργάνωση & Ποιότητα Λειτουργίας Ομίλου
- Group Data Management & Analytics
- Customer Value Management
- Transformation & Business Strategy
- SME Credit, Corporate, Shipping & Financial Institutions Credit.
Αυτοί είναι οι εργαζόμενοι και αυτές είναι οι ειδικότητες που απαιτούνται καθώς το τραπεζικό σύστημα αλλάζει και ετοιμάζεται για να πάρει μέρος στη μάχη για την ανάπτυξη.