“Η Ελλάδα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει απλώς αποφεύγουν να το δηλώσουν επίσημα”, γράφουν σε άρθρο τους οι New York Times, καθώς όπως σχολιάζουν μπορεί να επετεύχθη η πολυπόθητη συμφωνία ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ικανοποίησης.
Η χώρα έχει χρέος μεγαλύτερο των 300 δισ. ευρώ ή 180% του ΑΕΠ και πρόκειται για ένα ποσό που δύσκολα θα μπορέσει να αποπληρώσει.
Όπως αναφέρουν, “η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη πίεση αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σχεδιάζουν περαιτέρω περικοπές δαπανών και υψηλότερη φορολογία”.
Η καθυστέρηση της ελάφρυνσης χρέους έως το 2018 θα πλήξει ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο που η ανεργία βρίσκεται στο 24,4%, ενώ η ύφεση της οικονομίας στο α'' τρίμηνο είναι ακόμα βαθύτερη. Μάλιστα, το ΔΝΤ έχει κάνει πρόβλεψη για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του χρέους, στο 250% του ΑΕΠ, αν ακολουθηθεί η τρέχουσα πορεία.
Η Γερμανία από την άλλη αλλά και άλλα ευρωπαϊκά κράτη το μόνο που υιοθετούν ως επιλογή είναι η επιβολή περισσότερης λιτότητας στην Ελλάδα. Η καγκελάριος A. Merkel δε θέλει να δεσμευτεί με μια πρόταση ελάφρυνσης χρέους ως τις εκλογές του 2017 λόγω της διαφωνίας της εκλογικής της βάσης. Όπως όμως σημειώνουν οι NYT, “αν και είναι κατανοητή η απροθυμία των γερμανών πολιτικών στο να παραδεχτούν ότι το χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, η αναβολή της συζήτησης για μια ελάφρυνση δε θα εξαφανίσει το πρόβλημα”.
Τέλος, αναφέρουν πως το ΔΝΤ έχει επιχειρήματα ως προς την ελάφρυνση του χρέους και καλά θα κάνει να πιέσει τους Ευρωπαίους. Σ'' αυτή την κατεύθυνση, αξιωματούχοι του ΔΝΤ δήλωσαν πως δε θα εγκρίνουν επιπρόσθετα δάνεια προς την Ελλάδα, αν οι Ευρωπαίοι δεν κάνουν μια εκτίμηση για το μέγεθος της ελάφρυνσης που θα δοθεί.
“Η κρίση αυτή δε θα τελειώσει ποτέ, αν οι ευρωπαίοι ηγέτες προκρίνουν πολιτικές που έχουν επανειλημμένα αποτύχει”, καταλήγουν.