Η Σαουδική Αραβία αναμένει να υπογράψει συμφωνίες ύψους 50 δισεκ. δολαρίων στη διάρκεια του επενδυτικού φόρουμ που άρχισε σήμερα, παρά το γεγονός ότι επισκιάζεται από τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, υπόθεση που προκάλεσε μποϊκοτάζ από δυτικούς πολιτικούς, κορυφαίους τραπεζίτες και διευθυντές εταιρειών.
Ο υπουργός Ενέργειας Χαλίντ αλ-Φάλεχ είπε σ'' ένα πάνελ πως η Σαουδική Αραβία διέρχεται «μια κάποιου είδους κρίση», αλλά θα προωθήσει τα σχέδιά της για οικονομική διαφοροποίηση.
«Ουδείς στο βασίλειο μπορεί να τον δικαιολογήσει (τον φόνο του Κασόγκι) ούτε να τον εξηγήσει», δήλωσε.
Μιλώντας κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση, η σαουδαράβισσα επιχειρηματίας Λούμπνα Ολαγιάν υποστήριξε πως ο φόνος του διαφωνούντα σαουδάραβα δημοσιογράφου είναι «κάτι ξένο στην κουλτούρα μας».
Εκατοντάδες τραπεζίτες και διευθυντές εταιρειών συμμετέχουν μαζί με αξιωματούχους στο φόρουμ Future Investment Initiative που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ. Ωστόσο ενώ πέρυσι η εναρκτήρια συνεδρίαση είχε προσελκύσει την παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ, φέτος έχουν αποχωρήσει απ'' αυτή πάνω από 20 υψηλού επιπέδου ομιλητές.
Εντούτοις η Σαουδική Αραβία αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες αξίας άνω των 50 δισεκ. δολαρίων στο φόρουμ αυτό, στους τομείς του πετρελαίου, του αερίου, της βιομηχανίας και των υποδομών με εταιρείες όπως οι Trafigura, Total, Hyundai, Norinco, Schlumberger, Halliburton και Baker Hughes.
Ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco ανακοίνωσε πως υπέγραψε 15 μνημόνια κατανόησης αξίας 34 δισεκ. δολαρίων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Total Πατρίκ Πουγιανέ ανακοίνωσε πως η γαλλική εταιρεία πετρελαίου και αερίου θα ανακοινώσει ένα δίκτυο καταστημάτων λιανικής στο βασίλειο μαζί με τη Saudi Aramco.
Η Ρωσία έστειλε μια μεγάλη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Direct Investment Fund, ο οποίος δήλωσε πως η οικονομική μεταμόρφωση της Σαουδικής Αραβίας είναι «σημαντική για τον κόσμο» και πως οι συμπράξεις ανάμεσα σε ταμεία κρατικής περιουσίας αποτελούν «σπουδαία ευκαιρία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ