Νικήσαμε – νικήσαμε!

Νικήσαμε – νικήσαμε!

Του Γιώργου Φιντικάκη
 
Νικήσαμε – νικήσαμε, πάμε ολοταχώς να γίνουμε Βενεζουέλα! Τα απανωτά κρούσματα μετέωρων επενδύσεων, που μας έχουν φέρει στο πάτο της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, κάτω και από τη Βενεζουέλα σε μερικούς δείκτες, συνθέτουν την εικόνα μιας κυβέρνησης που χάνει τον έλεγχο.

Εμπόδια κάθε είδους, θεσμικά και συντεχνιακά κατατάσσουν την Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση του World Economic Forumστην 133η θέση ανάμεσα σε 137 χώρες ως προς την ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς, κάτω από τη Βενεζουέλα του Μaduro (122η θέση). Τρία μόλις σκαλιά πάνω από τη «διαλυμένη» Βενεζουέλα, δηλαδή στην 134η θέση, βρισκόμαστε επίσης ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων κρατικών υπηρεσιών.
 
Κι όμως η Έφη Μουγγαράκη, σύμβουλος της γενικής γραμματέως του υπ. Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη, βγήκε το απόγευμα της Τετάρτης από το αμφιθέατρο όπου συνεδρίαζε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να ανακοινώσει τα χαρμόσυνα νέα στους συγκεντρωμένους, φωνάζοντας «νικήσαμε-νικήσαμε!».

«Το Ελληνικό ανήκει στο λαό», της απάντησαν ρυθμικά οι συγκεντρωμένοι έξω από την οδό Μπουμπουλίνας, δηλαδή τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, και της ομάδας του αρχιτέκτονα Νίκου Μπελαβίλα, από τους παλαιότερους πολέμιους της επένδυσης, παρουσία του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη.

Το πρώτο φυσικά ερώτημα είναι το ποιοι και σε τι «νικήσαμε». Το «νικήσαμε-νικήσαμε» όμως αποδεικνύει κάτι βαθύτερο. Δείχνει ότι η προσπάθεια ακύρωσης της επένδυσης δεν υπαγορεύεται από ιδεολογικές αφετηρίες. Το πρόβλημα της κας Μουγγαράκη δεν είναι τα αρχαία, το πρόβλημά της είναι η επένδυση. Δεν θέλει όπως και η προϊστάμενη της να γίνει το έργο, και δεν θα ησυχάσει μέχρι οι οπαδοί του «νικήσαμε» το ακυρώσουν.

Το άλλο ερώτημα αφορά τον Πρωθυπουργό. Όταν η στενή συνεργάτιδα της κας Βλαζάκη, βγαίνει και φωνάζει «νικήσαμε-νικήσαμε», τι άλλο θέλει να ακούσει ο κ. Τσίπρας για να διώξει τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ; Χθες, ο Πρωθυπουργός προήδρευσε του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εμφανίστηκε να τραβάει το... αυτί στο ΚΑΣ, υπενθυμίζοντας την «ανάγκη να ληφθούν ταχύτατα οι αναγκαίες διαδικαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς». Το ερώτημα είναι κατά πόσο τα εννοεί αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρωθυπουργός ή έχει τον τρόπο να τα κάνει πράξη.

Ιδρώτας είναι η αλήθεια ότι έχει πιάσει τον κ. Τσίπρα με την επένδυση του Ελληνικού. Εμφανίζεται να θέλει να το περπατήσει, αντιλαμβάνεται τον πολλαπλό αντίκτυπο από τυχόν ναυάγιο, έχει ωστόσο εγκλωβιστεί για μια ακόμη φορά  στις λογικές που ο ίδιος εξέθρεψε, τις οποίες και δεν μπορεί να αποκηρύξει. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει παγιδευτεί σε υποσχέσεις που ο ίδιος κάποτε έδωσε σε ένα κοινό το οποίο είχε πιστέψει και πιστεύει στην ακύρωση της επένδυσης.

Επίσης αλήθεια είναι ότι το Ελληνικό είναι ικανό να δημιουργήσει πρόβλημα στην επικείμενη αξιολόγηση. Εμβληματική επένδυση, κορωνίδα των αποκρατικοποιήσεων, είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει ποτέ γίνει στην Ελλάδα, και οι δανειστές παρακολουθούν από κοντά την αδυναμία της κυβέρνησης να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις.

Οι οιωνοί πάντως δεν είναι καλοί. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι «κολασμένη». Ξεκινά τη Δευτέρα με την απόφαση για το περίφημο «δάσος» των 37 στρεμμάτων, και σκυτάλη παίρνει τη Τρίτη η επαναληπτική συνεδρίαση του ΚΑΣ. Η υπ. Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου που με έκπληξη έμαθε ότι η Βλαζάκη πρότεινε προχθές αναβολή, θα βρίσκεται στο Βερολίνο για να συμμετάσχει σε παράσταση του Αμερικανού σκηνοθέτη Bob Wilson "Ο Λούθηρος χορεύει για τους θεούς".

Διαβάζοντας την αναρτημένη ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, το θέμα θα εισαχθεί ως "έγκριση ή μη της κήρυξης–οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής".

Η διαφορά σε σχέση με το ΚΑΣ της Τετάρτης είναι ουσιώδης. Το μέχρι σήμερα κακό για την επένδυση σενάριο, αφορούσε την κήρυξη μόνο 13 σημείων ως αρχαιολογικών (αμαξοστάσιο του τράμ, Λόφος Χασάνι, κλπ) στη ΒΑ περίφραξη του ακινήτου, κατόπιν εισήγησης των διευθύνσεων Προϊστορικών -Κλασσικών Αρχαιοτήτων και Βυζαντινών-Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Τώρα, τα μέλη του ΚΑΣ καλούνται για πρώτη φορά να τοποθετηθούν επί της πρότασης κήρυξης ολόκληρου του Ελληνικού, αλλά και μεγάλου μέρους έκτασης των όμορων Δήμων.

Στην πραγματικότητα, τόσο το ένα, όσο και το άλλο σενάριο, δυναμιτίζουν την επένδυση. Κανένα από τα δύο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τον επενδυτή. Όπως έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό στους αρμόδιους υπουργούς, είτε κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 20% της έκτασης, είτε το 50%, το έργο υπονομεύεται. Στη κυβέρνηση το γνωρίζουν, και αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος σύναψης του μνημονίου μεταξύ υπ. Πολιτισμού και Ελληνικόν ΑΕ για τις πρόνοιες που θα λαμβάνει ο επενδυτής όταν εντοπίζονται αρχαία.

Έτσι όπως έχει σήμερα η κατάσταση, πράγματι, σύμφωνα με τη λογική των κ.κ. Μουγγαράκη και Βλαζάκη, όσοι αντιδρούν στην επένδυση δείχνουν για την ώρα να κερδίζουν.