Εξακολουθεί να διχάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το αν θα βοηθήσει ξανά με νέα δάνεια την Ελλάδα, γράφουν σε σημερινό τους άρθρο οι New York Times.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της αμερικανικής εφημερίδας Landon Thomas Jr. «η απροθυμία του Ταμείου να χορηγήσει περαιτέρω χρήματα στην Ελλάδα υπογραμμίζει μία ευρέως διαδεδομένη άποψη μεταξύ αξιωματούχων του ΔΝΤ- και της διοίκησης Τραμπ- ότι το ΔΝΤ ξεπέρασε τον εαυτό του με την Ελλάδα. Επίσης βλέπουν την ευθύνη για την αποκατάσταση της οικονομικής υγείας της χώρας ως κάποια που ανήκει πρωταρχικά στην Ευρώπη, η οποία αυτή τη στιγμή καλύπτει το 80% του ελληνικού χρέους», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.
«Κατά πολλές έννοιες, η κατάσταση στην Ελλάδα έχει γίνει ένα υπαρξιακό ερώτημα για το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει επικριθεί για υπερβολική χορήγηση πόρων στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Για παράδειγμα, τα 30 δισ. ευρώ που δάνεισε στην Ελλάδα το 2010 ήταν 30 φορές περισσότερα από την οικονομική συνεισφορά της Ελλάδας ως μέλος του Ταμείου. Το δάνειο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του ΔΝΤ», σημειώνει η εφημερίδα.
Πάντως η εφημερίδα σημειώνει πως σε αντίθεση με προηγούμενες εαρινές συζητήσεις, τα ερωτήματα για την Ελλάδα δεν μονοπώλησαν τη δημόσια συζήτηση αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες βρίσκονται στην Ουάσινγκτον. Αντί για αυτό, στην ατζέντα κυριάρχησε η ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών, η βελτιωμένη προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης και η αβεβαιότητα για τη δέσμευση της διοίκησης Τραμπ στις πολιτικές ελεύθερου εμπορίου που προωθεί το ΔΝΤ, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Οι New York Times υπενθυμίζουν την έκθεση του Peterson Institute, που δόθηκε αυτό το μήνα στη δημοσιότητα, που- όπως σημειώνει η εφημερίδα- αναδεικνύει το πόσο σύνθετο είναι το ελληνικό ζήτημα.
Αυτή αμφισβητεί την ικανότητα της Ελλάδας να πετυχαίνει σταθερά αρκετά μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα που επιτρέπουν να πληρώνει το χρέος της. Και παρότι αποδέχεται ότι η Ευρώπη έχει προτείνει εφικτά μέτρα για τη μείωση του χρέους, όπως η παράταση ωριμάνσεων, υποστηρίζει ότι για να κάνουν διαφορά αυτά τα μέτρα, η Ευρώπη θα πρέπει να δεσμευθεί σε έως και 100 δισ. ευρώ επιπλέον δάνεια. Ο συντάκτης της έκθεσης, Ζερομίν Ζετελμέγιερ, ειδικός στα ζητήματα χρέους, που πρόσφατα εργάστηκε ως υψηλόβαθμος σύμβουλος στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ ενώ στο παρελθόν υπήρξε οικονομολόγος του ΔΝΤ, κατέληξε ότι δεν υπάρχει απλή λύση στο ελληνικό ζήτημα.
«Είναι απογοητευτικό. Ενώ υπάρχουν τεχνικές λύσεις, υπάρχουν μεγάλα πολιτικά προβλήματα που συνδέονται με όλες αυτές», σχολίασε ο Ζετελμέγιερ μιλώντας στους New York Times. «Υπάρχει η εκτίμηση ότι απλά θα υπάρχει περισσότερη αναβλητικότητα. Και τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο», συμπλήρωσε.