Το μεγάλο ερώτημα δεν είναι αν το μεσημέρι της Δευτέρας η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει και πάλι αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το επίπεδο του 12%. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat έχουν αποτυπώσει ήδη την ανοδική τάση και το μόνο που περιμένουμε είναι το τελικό ποσοστό.
Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιο θα είναι τελικώς το σημείο καμπής του πληθωρισμού και από πότε θα αρχίσει (επιτέλους) να υποχωρεί. Διότι, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, πλέον είναι αμφίβολο και το αν ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα συγκρατηθεί τελικώς στο επίπεδο του 9% που έχει δηλωθεί ως στόχος στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.
Τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Πάνω που άρχισε να καταγράφεται μια αποκλιμάκωση στην τιμή του φυσικού αερίου και να παίρνει μια ανάσα η αγορά ενόψει και της έναρξης της χειμερινής περιόδου, ήρθε η νέα σημαντική αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου να προσθέσει ακόμη ένα βαρίδι.
Με την απόσυρση μάλιστα της επιδότησης από την τιμή του πετρελαίου κίνησης, η τιμή του τελευταίου εκτοξεύτηκε και πάλι πάνω από τα 2 ευρώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας και πλέον, επειδή είναι το βασικό «επαγγελματικό» καύσιμο, μένει να φανεί αν θα υπάρξει νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά εξαιτίας του υψηλού μεταφορικού κόστους.
Στο μέτωπο των τροφίμων, τα πράγματα είναι επίσης πολύ ανησυχητικά. Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δεν αποκλείεται να ανακοινώσει μεταβολή μεγαλύτερη του 12-13% για τον κλαδικό δείκτη τροφίμων κάτι άλλωστε που είναι έντονα αισθητό στα νοικοκυριά κατά την πληρωμή των λογαριασμών του σούπερ μάρκετ. Το ενδεχόμενο οι ανατιμήσεις να συνεχιστούν είναι ορατό καθώς ακόμη και η λίστα με τα 50 «προστατευόμενα προϊόντα» δεν είναι ξεκάθαρο το πότε και το πώς θα προχωρήσει.
Άλλωστε, ακόμη και αυτή η πρωτοβουλία που συμφωνήθηκε ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, δεν είναι σίγουρο πότε θα προχωρήσει. Ούτε είναι δεδομένο ότι θα «παγώσει» τις τιμές. Ο στόχος είναι να συγκρατηθούν οι αυξήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα και να έχει μια διέξοδο ο καταναλωτής σε κάποια βασικά και κατά το δυνατόν φθηνότερα είδη.
Με ένα ακόμη διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού για τον Σεπτέμβριο, από τον Οκτώβριο και μετά θα πρέπει να αρχίσει ταχεία αποκλιμάκωση για να φτάσουμε στο κλείσιμο της χρονιάς να έχουμε μέσο πληθωρισμό 9%. Λόγω του ότι πέρυσι είχαμε πολύ υψηλές τιμές φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτρικού ρεύματος, είναι πιθανό ότι από φέτος τον Οκτώβριο μπορεί να αρχίσει μια πτωτική πορεία. Το θέμα είναι τι θα γίνει με τα υπόλοιπα προϊόντα και κυρίως με τα τρόφιμα αλλά και το πετρέλαιο.
Αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει τελικώς το 9%, τότε θα προκύψουν πρόσθετα δημοσιονομικά βάρη για τον προϋπολογισμό, ειδικά αν ξεφύγει πολύ η τιμή του πετρελαίου. Το σίγουρο σε πρώτη φάση είναι ότι θα ανέβει ακόμη περισσότερο το κονδύλι για τις αυξήσεις στις συντάξεις