Άκαρπη ήταν η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος με τους επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων φορέων (ιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς) με τον πρωθυπουργό να καταθέτει βελτιωτικές παρεμβάσεις που προβλέπουν μια πενταετή περίοδο χάριτος για τους νέους επιστήμονες και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα δύο πρώτα χρόνια οι νέοι θα πληρώνουν 14% του φορολογητέου εισοδήματός τους για εισφορές και τα επόμενα τρία χρόνια 17%.
Παράλληλα, για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ θα αναζητηθεί ο «κόφτης», ώστε προοδευτικά να πληρώνουν μικρότερες εισφορές, που δεν θα είναι εξοντωτικές για τους αυτοτελώς απασχολούμενους.
Να σημειωθεί ότι για τους νέους προβλέπεται ως βάση υπολογισμού των εισφορών το 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο, παρότι όπως άφησαν να εννοηθεί οι εκπρόσωποι των επιστημών θα συνεχίσουν και τις κινητοποιήσεις τους.
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι Μ. Βλασταράκος (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), Γ. Στασινός (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) και Β. Αλεξανδρής (Επικεφαλής Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας) δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών γύρω από το θέμα της επιβολής της εισφοράς 20% για τον κλάδο της κύριας σύνταξης των επιστημόνων, η οποία προβλέπεται στο κυβερνητικό προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού.
Ο κ. Βλασταράκος τόνισε ότι ζητήθηκε από την κυβέρνηση να ξαναδεί το νομοσχέδιο. "Ζήτησα από τον πρωθυπουργό οι υπάρχουσες εισφορές να διατηρηθούν ως έχουν και μόνο για πολύ ψηλά εισοδήματα να γίνει μία μικρή προσαύξηση προκειμένου να μπορούν να καταβάλλονται", είπε.
“Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει αυτό το Νομοσχέδιο, να αρχίσει έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση, προκειμένου να υπάρξει προοπτική, η οποία θα οδηγεί όχι στο κλείσιμο κάθε ατομικής δραστηριότητος, αλλά στην ενδυνάμωση των παρεχομένων υπηρεσιών”, πρόσθεσε. Με την σειρά του ο κ. Στασινός δήλωσε ότι έγινε κατανοητό από τον πρωθυπουργό το πρόβλημα των υπερβολικών εισφορών και ότι αναμένονται πολύ συγκεκριμένες λύσεις. Ο κ. Β. Αλεξανδρής, τέλος, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο είναι πλήρως αναξιόπιστο και μη βιώσιμο.
Ο κ. Κατρούγκαλος επίσης δήλωσε ότι:
- H κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό εντός Φεβρουαρίου.
- Η κυβέρνηση έχει στείλει στους θεσμούς ποσοτικοποιημένη πρόταση μέτρων έως και το 2019.
- Έχει σταλεί αναλογιστική μελέτη στην αρμόδια κοινοτική υπηρεσία για το ασφαλιστικό και η εκτίμηση αυτής της υπηρεσίας θα είναι έτοιμη τον Απρίλιο η ετυμηγορία του 2016 (Ageing Report).
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός εξέφρασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων, την σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατόν τους νεότερους, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες έτσι ώστε το Ασφαλιστικό Σύστημα, που οδηγήθηκε σε κρίση μετά από συστηματική λεηλασία, κακοδιαχείριση και ανισότητες, να καταστεί, όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, και ζήτησε από τους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις και τις δικές τους προτάσεις.
Αναλυτικά οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης:
Για τους νέους επιστήμονες:
1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 €, αντί για τα 586 €.
2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.
3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%.
Για τους ανέργους:
1. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.
2. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.
Για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι:
Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.
Μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των πιο αδυνάμων:
1.Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.
2. Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα.