Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Κατά 80% έχουν αυξηθεί τα φέσια του Δημοσίου στις επιχειρήσεις σε διάστημα 18 μηνών, παρά το γεγονός ότι μόνο τον Ιούλιο του 2016 «έπεσαν» στην αγορά περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά ωστόσο όχι μόνο δεν επαρκούν για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου, αλλά αντίθετα τον συγκεκριμένο μήνα δημιουργήθηκαν νέες οφειλές που ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ.
Φράγκο δεν θα πάρουν οι επιχειρήσεις, αν πρώτα δεν υλοποιηθούν και τα 15 προαπαιτούμενα
Δεν προλαβαίνουν δηλαδή να χαρούν οι επιχειρήσεις από την καταβολή κάποιων ποσών από αυτά που τους χρωστά το Δημόσιο και τους δημιουργεί νέες οφειλές, χωρίς μάλιστα να τους επιστρέφει και τους οφειλόμενους φόρους. Και δυστυχώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται να «καίγεται» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να εκταμιευτεί νωρίτερα η δεύτερη υποδόση ύψους 2,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ είναι για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου. Από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν μάλιστα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεσμευθεί το τμήμα της δόσης που αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών πριν από την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο στα 5,53 δισ. ευρώ από 5,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016, ενώ θα έπρεπε να έχουν μειωθεί στα 4,8 δισ. ευρώ (δεδομένου ότι εκταμιεύτηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ). Δηλαδή τα χρέη μειώθηκαν μόνο 400 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε εκταμιεύσει 1,8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Επίσης, από τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ έχει προβλεφθεί κονδύλι 1,7 δισ. ευρώ για την εξόφληση των κρατικών χρεών. Για να εισρεύσουν και αυτά τα κεφάλαια πρέπει να ικανοποιηθούν δύο προϋποθέσεις:
1. Να ολοκληρωθούν τα 15 προαπαιτούμενα μέτρα που είναι συνδεδεμένα με την εκταμίευση της υποδόσης.
2. Να έχει εξοφληθεί το 80% των κονδυλίων που διατέθηκαν με την προηγούμενη υποδόση. Δηλαδή να έχει διοχετευτεί στην αγορά 1,45 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τον Ιούνιο για τον σκοπό αυτό. Με βάσει τις εκτιμήσεις στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών, η προϋπόθεση αυτή καλύφθηκε με τα ποσά που εκταμιεύτηκαν στα τέλη Αυγούστου.
Όχι πριν από τα μέση Οκτωβρίου τα 800 εκατ. της δεύτερης υποδόσης, στο καλό σενάριο
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τον Σεπτέμβριο είχε συμφωνηθεί να «πέσουν» στην αγορά περί τα 800 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη υποδόση.
Ωστόσο, δεν φαίνεται τα χρήματα αυτά να πιστώνονται στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση από τους πιστωτές της χώρας. Ακόμα και αν ολοκληρωθεί, είναι εξαιρετικά δύσκολο το Δημόσιο να αποπληρώσει τμήμα των οφειλών του πριν από τα μέσα Οκτωβρίου. Πάντως εάν και αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε τα χρήματα θα χαθούν ή διαφορετικά η χώρα μας θα πρέπει να υποβάλλει εκ νέου έγκριση από το Eurogroup και επικύρωση από ορισμένα κοινοβούλια.
Πού χρωστά το Δημόσιο και πόσα
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Yπουργείου Οικονομικών, από τα 6,9 δισ. ευρώ τα 5,5 δισ. είναι οι οφειλές του κράτους σε προμηθευτές και τα υπόλοιπα 1,13 δισ. ευρώ είναι μη καταβληθείσες επιστροφές Φόρων. Ειδικότερα:
- Τα 3,02 δισ. ευρώ αποτελούν χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, εκ των οποίων τα 1,85 δισ. ευρώ είναι του ΕΟΠΥΥ.
- Τα 1,11 δισ. ευρώ είναι οφειλές των νοσοκομείων, οι οποίες είναι ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με τον Ιούνιο.
- Τα 371 εκατ. ευρώ είναι χρέη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
- Τα 338 εκατ. ευρώ προέρχονται από οφειλές των νομικών προσώπων.
- Τα 677 εκατ. ευρώ είναι χρέη υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων τους και
- Τα 1,35 δισ. ευρώ είναι μη καταβληθείσες επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων το 1,031 δισ. αφορά άμεσους φόρους, ενώ τα 160 εκατ. έμμεσους.
Διαβάστε ακόμα: