Ναι ή όχι στις αυξήσεις μισθών το 2023;
Shutterstock
Shutterstock
Το δύσκολο debate

Ναι ή όχι στις αυξήσεις μισθών το 2023;

Μια μεγάλη αλυσίδα supermarket ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών των χιλιάδων υπαλλήλων που απασχολεί καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος των απωλειών εισοδήματος που προκαλεί ο πληθωρισμός μέσα στο 2022. Μέχρι τώρα, άλλες μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, επέλεγαν να στηρίξουν τους εργαζόμενους με μέτρα έκτακτου χαρακτήρα όπως τα τροφεία, οι «επιταγές ακρίβειας» (έκτακτες δηλαδή οικονομικές ενισχύσεις) και άλλες παρεμβάσεις μη μόνιμου χαρακτήρα.

Το debate για το αν θα πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς το 2023 ή όχι στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να είναι έντονο το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς υπάρχουν υποστηρικτές και των δύο απόψεων. Η μια άποψη είναι ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένες για να μην πέσει και άλλο νερό στο μύλο του πληθωρισμού. Η άλλη άποψη είναι ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διεκδικήσουν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος (λόγω αύξησης των τιμών) καθώς σε διαφορετική περίπτωση η κατανάλωση θα αρχίσει να υποχωρεί κάθετα.

Ακόμη και η κυβέρνηση έχει κινηθεί συγκρατημένα μέχρι στιγμής σε αυτό το μέτωπο. Δηλώσεις υπέρ της αύξησης των μισθών έχουν γίνει από αρκετούς αξιωματούχους (π.χ από τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού) αλλά στην πράξη, ο προϋπολογισμός του 2023 περιλαμβάνει μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο (συγκεκριμένα ποσά μόνο για εργαζόμενους στο ΕΣΥ, στις ένοπλες δυνάμεις κλπ) ενώ η συζήτηση για τις αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο μετατίθενται ήδη για το 2024.

Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, η συζήτηση θα ανοίξει στις αρχές του χρόνου και με τα σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να φτάσουμε στο ποσοστό αύξηση του κατώτατου μισθού (σ.σ και αυτό αφορά τον έναν στους πέντε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα) παρά τον Μάϊο.

Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις σε επιχειρησιακό αλλά και σε κλαδικό επίπεδο θα ανοίξουν μέσα στο 2023 και τότε θα «μετρηθούν» οι διαθέσεις και των εργοδοτών και των εργαζόμενων. Τους πρώτους μήνες του νέου έτους, θα αρχίσει να φαίνεται ακόμη πιο έντονα το πρόβλημα του πληθωρισμού καθώς ύστερα από τον διψήφιο πληθωρισμό του 2022 θα αρχίσουν να καταγράφονται νέες ανατιμήσεις το 2023 οι οποίες μάλιστα αναμένεται να είναι μεγαλύτερες στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.