Στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να στηρίξει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάκαμψης μετά από μια πολύ σοβαρή κρίση, έδωσε έμφαση ο πρόεδρος της EBRD Σούμα Τσακραμπάρτι, εγκαινιάζοντας τα νέα γραφεία της τράπεζας, στο Σύνταγμα, μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μέχρι το 2020.
Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης σε σύντομο χαιρετισμό, επισήμανε τη σημασία της συμφωνίας αυτής και της παρουσίας της EBRD στη χώρα μας και της συμβολής μέσω των χρηματοδοτήσεων στην ανάπτυξη της Ελλάδος. Προσέθεσε, επίσης, ότι η Τράπεζα εδώ και έξι μήνες έχει επενδύσει περίπου 300 εκατ. ευρώ τόσο στον τραπεζικό τομέα, συμμετέχοντας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και ενισχύοντας τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα. Η Τράπεζα έχει θέσει αρχικά ως στόχο την ενθάρρυνση των ξένων και εγχώριων επενδύσεων, την προώθηση των εξαγωγών, καθώς και την εμβάθυνση της περιφερειακής ολοκλήρωσης, επισήμανε ο κ.Σταθάκης.
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προχώρησε στη υπογραφή Σύμβασης με την Εθνική Τράπεζα για την ενεργοποίηση του Προγράμματος παροχής εγγυοδοσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Ανάλογες συμφωνίες, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο πρόεδρος της EBRD αναμένεται να υπογραφούν και με τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, διασφαλίζοντας έτσι την πρόσβαση τόσο των εισαγωγικών όσο και των εξαγωγικών επιχειρήσεων, σε πολλαπλές μορφές πιστοδότησης, χωρίς παροχή μετρητού καλύμματος, διευκολύνοντας σημαντικά το συναλλακτικό κύκλωμα και μειώνοντας το σχετικό κόστος.
Ερωτηθείς για τις συνολικές χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα, ο Σούμα Τσακραμπάρτι επισήμανε ότι δεν έχει τεθεί ακριβές στόχος, καθώς μεγάλο μέρος αυτών αφορά τον ιδιωτικό τομέα και θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα υπάρξει- ανέφερε, ωστόσο, ως ένα ενδεικτικό μέγεθος τα 500 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση μέχρι το 2020, διευκρινίζοντας, όμως, ότι εάν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση θα ξεπεραστεί αυτό το όριο.
Ερωτηθείς για τις συμφωνίες που θα υπογράψει η EBRD στον τομέα του Trade Finance στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της EBRD τόνισε ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το πρόγραμμα της EBRD, το οποίο ξεκίνησε το 1999, έχει ως στόχο την προώθηση του διεθνούς εμπορίου από, προς και μεταξύ των χωρών στις οποίες επενδύει η EBRD. Με το πρόγραμμα αυτό η EBRD παρέχει εγγυήσεις σε διεθνείς βεβαιούσες τράπεζες και βραχυπρόθεσμα δάνεια σε επιλεγμένες τράπεζες και εταιρείες πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων για να χρηματοδοτήσουν εξαγωγείς, εισαγωγείς και διανομείς. Σήμερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 120 τράπεζες εταίρους σε 25 χώρες στις οποίες διατηρεί επενδύσεις η EBRD, με τα χρηματοδοτικά όρια να υπερβαίνουν συνολικά το 1,5 δισ. ευρώ, και περισσότερες από 800 βεβαιούσες τράπεζες παγκοσμίως.
Ερωτηθείς για το Γραφείο στην Ελλάδα, ο κ. Τσακραμπάρτι επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στελεχώνεται σε πρώτη φάση από προσωπικό έξι ατόμων από τη χώρα μας, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίηση του για την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα στον τομέα αυτό, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να αυξηθεί, ανάλογα με την πορεία εργασιών. Επισήμανε ότι στο διάστημα που προηγήθηκε του ανοίγματος των γραφείων, στελέχη της EBRD είχαν περισσότερες από 100 επαγγελματικές συναντήσεις στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της τράπεζας στην Ελλάδα.
Ο σερ Σούμα Τσακραμπάρτι ανέφερε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι υπάρχουν ήδη προχωρημένες συζητήσεις με πολλές εταιρείες από τον τομέα της αγροτικής παραγωγής, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από τομείς όπως ο τουρισμός, οι φαρμακοβιομηχανία, της τεχνολογίας και των logistics, ενώ φυσικά η EBRD στηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις και εργάζεται μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να βοηθήσει να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν.
Ο πρόεδρος της EBRD εκτίμησε ότι καθοριστικής σημασίας για την προσέκλυση επενδύσεων είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρθηκε επίσης στην επένδυση της EBRD στο fund Diorama, που θα συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξαγωγικό κυρίως προσανατολισμό.
Στην εκδήλωση των εγκαινίων ήταν διοικητικά στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κ.ά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ