Ως τεράστια ευκαιρία για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να μην βασίζεται αποκλειστικά στη «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού χαρακτήρισε το πακέτο των 32 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην Ελλάδα από το ταμείο ανάπτυξης της Κομισιόν ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλας Μπακατσέλος σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη το μεσημέρι.
Ο κ. Μπακατσέλος τόνισε πως η χώρα έχει αυτή την ιστορική ευκαιρία να επεκταθεί και σε άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας όπως αγροτεχνολογία, έρευνα και μεταποίηση που θα δώσουν προστιθέμενη αξία και θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να πατήσει σε περισσότερα στηρίγματα και να γίνει περισσότερο ανθεκτική.
Ο ίδιος τόνισε ότι η διεύρυνση του παραγωγικού μοντέλου σε καμιά περίπτωση δε θα υποβαθμίσει τη συνεισφορά του τουρισμού, ενώ ένα δομικό άνοιγμα στην έρευνα, την αγροτεχνολογία και τη μεταποίηση, εκτός των άλλων, θα κρατούσε και πάρα πολλούς νέους Έλληνες επιστήμονες στη χώρα. Τόνισε ότι ο στόχος που έχει θέσει και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, για συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ κατά περίπου 15%, είναι εφικτός και πως κρίσιμης σημασίας προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η αλλαγή νοοτροπίας και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης.
Σημείωσε ότι είναι ευκαιρία για να γίνουν δομικές αλλαγές σ' όλο τον παραγωγικό ιστό της χώρας ενώ θα πρέπει να επιστρατευτούν οι τεχνοκράτες που έχουν πολλά να προσφέρουν, όπως έδειξε και η περίοδος της πανδημίας όπου η κυβέρνηση εμπιστεύτηκε τους τεχνοκράτες, προς όφελος όλης της κοινωνίας.
Αναφερόμενος στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας από τη χώρα μας ο κ. Μπακατσέλος τόνισε πως «είμαι υπερήφανος καθώς μέσα σ' ένα τρίμηνο μετατρέψαμε το ηθικό μειονέκτημα σε ηθικό πλεονέκτημα, κάτι που θα φέρει σημαντικά οφέλη ευρύτερα», ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι «πλέον έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του μέσου πολίτη στην κυβέρνηση της χώρας και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ελληνικά assets παραμένει μεγάλο, σημειώνοντας ότι πολλά ξένα επενδυτικά σχήματα πλησιάζουν χρηματοοικονομικούς συμβούλους προκειμένου να διερευνήσουν ευκαιρίες στην ελληνική οικονομία.
Εκτίμησε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για διψήφιο ποσοστό ύφεσης δε θα επιβεβαιωθούν καθώς θα είναι μονοψήφια με τάσεις περαιτέρω μείωσης, αν και σ' αυτό ρόλο παίζουν πολλοί παράμετροι, όπως το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον, δεδομένου ότι πάρα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις είναι εξαγωγικές. Ως αστάθμητο παράγοντα έβαλε το ενδεχόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας και η πιθανότητα να υπάρξουν επιλεκτικά lockdowns, που σε κάθε περίπτωση θα δημιουργούσαν προβλήματα στην πορεία και του 2021.
Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την παρουσίαση από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο μιας 140σέλιδης μελέτης με τις προτάσεις του για 16 κυρίαρχους κλάδους της ελληνικής οικονομίας στη μετά Covid-19 εποχή, που μπορούν να βγάλουν τη χώρα ξανά με δύναμη στο προσκήνιο.
Πρόκειται για ευρύτερους τομείς που ουσιαστικά περιλαμβάνουν όλη τη λειτουργία της οικονομίας όπως Αγροτεχνολογία, Ακίνητη περιουσία και ανάπτυξη, Απασχόληση, Ασφάλεια και εργασία, γυναικεία επιχειρηματικότητα, προστασία διανοητικής ιδιοκτησίας, εκπαίδευση, καινοτομία και επιχειρηματικότητα, ενέργεια, εταιρική διακυβέρνηση, εταιρική υπευθυνότητα, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και διαγνωστικά κέντρα, πληροφορική και τηλεπικοινωνίες, πολιτισμός, τουρισμός, φάρμακα και φορολογία.
Κοινός παρανομαστής όλων είναι η καινοτομία, η ευελιξία και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα που οι καιροί απαιτούν, μέσω από το διαρκώς μεταλλασσόμενο και λίαν ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.