Για χρόνια, οι επενδυτές στη Νότια Κορέα έχουν συνηθίσει στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας, αλλά και στις δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις, ενώ την περίοδο αυτή βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις καταστάσεις έντασης που προκύπτουν από τις δηλώσεις και την γενικότερα επιθετική στάση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump. Παράλληλα, το οικονομικό κόστος του ρίσκου ασφάλισης κατά επενδυτικών κινδύνων έχει διπλασιαστεί.
Οι αναταράξεις στις διεθνείς χρηματαγορές από την επιθετική τακτική της Βόρειας Κορέας είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο, ενώ μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε εξισορροπιστικά η προοπτική της ενίσχυσης των διεθνών διπλωματικών προσπαθειών, προκειμένου ν'' αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Έτσι σήμερα, σε μια σημαντική διάσταση, το επίπεδο ανασφάλειας των επενδυτών στη Νότια Κορέα από τις προκλήσεις της Πιονγιάνγκ, είναι ανάλογο με αυτό που βιώνουν από την επιθετική γλώσσα και τις αναρτήσεις του Trump στο Twitter.
Από την προεδρική εκλογή του Trump στο Λευκό Οίκο, τον περασμένο Νοέμβριο το γεωπολιτικό ρίσκο των εξελίξεων με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά οι Νοτιοκορεάτες επενδυτές, έχει αυξηθεί κατακόρυφα. “Ο Trump μέσα σε λίγους μήνες ταρακούνησε τις χρηματαγορές και την Κίνα, σε βαθμό ανάλογο του Barack Obama, μέσα σε οκτώ χρόνια,” δηλώνει χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος για την Ανατολική Ασία της εταιρίας έρευνας χρηματαγορών (Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ).
Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει πέντε πυρηνικές δοκιμές και μια σειρά δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ τυπικά παραμένει σε κατάσταση πολέμου με τη Νότια Κορέα. Ο Πόλεμος της Κορέας 1950-1953 έληξε με ανακωχή, χωρίς να έχει υπογραφεί συμφωνία ειρήνευσης.
Πριν από την εκλογή του Trump, οι δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις πραγματοποιούνταν με τέτοια συχνότητα, ώστε οι χρηματαγορές μπορούσαν ν'' αντιμετωπίσουν τον οικονομικό και επενδυτικό αντίκτυπό τους.
Για το 2017, το οικονομικό κόστος της ασφάλισης επενδύσεων κατά των κινδύνων ρίσκου που σχετίζονται με την Βόρεια Κορέα έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Έτσι, είναι χαρακτηριστικό ότι η τρίμηνη προστασία βρίσκονταν στις 231 μονάδες βάσης στα μέσα Απριλίου, έχοντας διπλασιαστεί από το επίπεδο του προηγούμενου εξαμήνου.
Ο διπλασιασμός του κόστους ασφάλισης επενδύσεων προκλήθηκε από την αποστολή πολεμικών πλοίων του αμερικανικού ναυτικού στα ανοιχτά της Νότιας Κορέας, αλλά και από την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ, κατά αεροπορικής βάσης στην Συρία. Η επίθεση αυτή, πραγματοποιήθηκε ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η πρώτη διάσκεψη μεταξύ του προέδρου Trump και του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στην Φλόριντα.
Η κατάσταση επενδυτικά γίνεται ακόμη πιο δύσκολη από την “ασάφεια” στην διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής έναντι της Βόρειας Κορέας, αλλά κι από την ενίσχυση της πυραυλικής απειλής κατά της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας.
Σε αμυντικό επίπεδο, η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ βρίσκεται εντός της ακτίνας δράσης του πυροβολικού της Βόρειας Κορέας, ενώ το 50% του ΑΕΠ τις χώρας διαμορφώνεται από τις νοτιοκορεατικές εξαγωγές σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι, οι συνέπειες μιας πολεμικής σύγκρουσης με την Πιονγιάνγκ, θα είναι καταστροφικά απρόβλεπτες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου: Wikimedia Commons