Στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα οι τράπεζες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, στο ετήσιο συνέδριο Invest in Greece της Capital Link στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Καραμούζης ανέφερε στην ομιλία του πως «οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει στην οργανική κερδοφορία το 2016, μετά από έξι συναπτά έτη απωλειών. Παρά τις συνεχιζόμενες αβεβαιότητες και τη στάσιμη οικονομία, οι συνθήκες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βελτιώνονται σταθερά, ειδικά στους τομείς της ρευστότητας, του σχηματισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), του εξορθολογισμού του κόστους, την πώληση των μη βασικών περιουσιακών στοιχείων και την ενίσχυση των καθαρών εσόδων προ προβλέψεων».
Εντούτοις, όπως συμπλήρωσε ο κ. Καραμούζης, «οι βασικές προκλήσεις παραμένουν μπροστά μας, ιδιαίτερα αναφορικά με την αργή ανάκαμψη των καταθέσεων και τη μείωση του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (106 δις. ευρώ), απαιτώντας την πιο αποτελεσματική διαχείριση του σημαντικού όγκου προβλέψεων (55 δις. ευρώ) και των ενεχύρων, παρέχοντας στους πελάτες βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις και στηρίζοντας την πώληση και τη ρευστοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank, επιπλέον προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι «η πίεση στην κερδοφορία, λόγω της αρνητικής πιστωτικής επέκτασης, της απομόχλευσης και της εκτεταμένης αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με χαμηλότερα επιτόκια, εντείνοντας των ανταγωνισμό από τις αγορές και τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτική ιδρύματα». Αναφέρθηκε «στις αντιξοότητες στις τεχνολογικές καινοτομίες, οι οποίες μετασχηματίζουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις, την εξυπηρέτηση των πελατών και του μοντέλου λειτουργίας των τραπεζών», καθώς και στις νέες ρυθμιστικές αλλαγές, που θα μπορούσαν να έχουν δυσμενή επιρροή στον τραπεζικό τομέα.
«Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να ενισχύουν την κεφαλαιακή τους θέση, αλλά η πλήρης πρόσβαση στις αγορές, η σημαντική ανάκαμψη των καταθέσεων και η ταχύτητα επιστροφής στην ομαλότητα, όλα αυτά εξαρτώνται καθοριστικά από το βαθμό βελτίωσης του μακροοικονομικού/πολιτικού περιβάλλοντος, της εμπιστοσύνης της αγοράς και της αξιοπιστίας οικονομικών πολιτικών, δηλαδή παράγοντες που δεν ελέγχονται από τις τράπεζες», κατέληξε στην ομιλία του.