Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε χθες ότι καταθέτει άμεσα τροπολογία στη Βουλή ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να πληρώσουν πάνω από 800.000 αυτοαπασχολούμενοι στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών του 2019, να καταβληθούν από το τέλος Μαρτίου του 2021 (και σε πέντε μηνιαίες δόσεις) και όχι από το τέλος Νοεμβρίου όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.
Το υπουργείο Οικονομικών δέχεται εισηγήσεις η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας να μετατεθεί για το τέλος Φεβρουαρίου του 2021.
Οι κομιστές επιταγών που θα μείνουν απλήρωτοι καθώς δεν θα μπορούν να εισπράξουν τις επιταγές τους για τις επόμενες 75 ημέρες, θα έχουν και αυτοί το δικαίωμα να μεταθέσουν φορολογικές υποχρεώσεις για το τέλος Απριλίου του 2021.
Όσο για τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν ανασταλεί για το τέλος Απριλίου του 2021 –τόσο αυτές που αντιστοιχούν στο πρώτο lockdown όσο και στο δεύτερο- έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2,5 δις. ευρώ και αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα καθώς δεν αποκλείεται να χρειαστούν αναστολές και για τον Δεκέμβριο.
Με πρόχειρους υπολογισμούς, οι υποχρεώσεις που έχουν μετατεθεί για να πληρωθούν από το τέλος Μαρτίου του 2021 και μετά –και οι οποίες αντιστοιχούν σε βάρη της φετινής χρονιάς- ξεπερνούν ήδη τα 4 δισ. ευρώ. Ένα δις. ευρώ είναι μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές που μετέθεσε χθες ο υπουργός Εργασίας ενώ οι φορολογικές υποχρεώσεις σε κατάσταση αναστολής, αναμένεται ότι θα φτάσουν στα 3 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε ένα «μποτιλιάρισμα» υποχρεώσεων.
Ναι μεν έχει ήδη ανακοινωθεί και νομοθετηθεί τόσο από το υπουργείο Εργασίας όσο και από το υπουργείο Οικονομικών η νέα ρύθμιση με την οποία οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε κατάσταση αναστολής, θα μπορούν να πληρώνονται σε 12 ή 24 δόσεις από τον Απρίλιο του 2021 και μετά. Το ζήτημα είναι ότι αυτές οι δόσεις –οι οποίες «φουσκώνουν» μέρα με την ημέρα καθώς προστίθενται ολοένα και περισσότερα βάρη στον κατάλογο των υποχρεώσεων που έχουν ανασταλεί- θα έρθουν να πέσουν πάνω στα βασικά φορολογικά βάρη της επόμενης χρονιάς: τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.
Είναι ένα ζήτημα με το οποίο θα έρθει αντιμέτωπο το οικονομικό επιτελείο μέσα στην επόμενη χρονιά. Μακροχρόνιες ρυθμίσεις των 120 δόσεων, νέες ρυθμίσεις των 12 ή 24 δόσεων και τρέχουσες υποχρεώσεις, θα πρέπει να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα και μάλιστα τη χρονική περίοδο που η οικονομία θα προσπαθεί να επιστρέψει στον δρόμο της ανάκαμψης.
Μπορεί σε αυτή τη φάση να προέχει το να ξεπεράσουν την «καταιγίδα» που προκαλεί σε οικονομικό επίπεδο η καραντίνα, ωστόσο, η άνοιξη του 2021 είναι κοντά.