Μπορεί να δούμε ανάπτυξη 6%;
Shutterstock
Shutterstock

Μπορεί να δούμε ανάπτυξη 6%;

 Με «καλές ειδήσεις» θέλει το οικονομικό επιτελείο να ξεκινήσει ο Μάρτιος πόσο μάλλον όταν στις 8 Μαρτίου προετοιμάζει μεγάλη «γιορτή» στο Σταύρος Νιάρχος. Παρουσία του πρωθυπουργού, θα γίνει ο οικονομικός απολογισμός της 4ετίας και στο «στρατηγείο» της οδού Νίκης θα ήθελαν το… κερασάκι στην τούρτα: Έναν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης στα επίπεδα του 6% για το 2022, δηλαδή πάνω από τις προβλέψεις που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα. Ένα ποσοστό που θα φέρει το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας πάνω από τα 212 δις. ευρώ (έχει προϋπολογιστεί στα 210 δις. ευρώ) και την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ αισθητά κάτω από το 170% του ΑΕΠ.

Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ θα γίνουν στις 7 Μαρτίου δηλαδή μια ημέρα πριν από την εκδήλωση «απολογισμό». Ήδη από αύριο θα έχει γίνει γνωστή και η πορεία του πληθωρισμού αλλά και το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορεί να πάει κόντρα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες ανακοίνωσαν ήδη επιτάχυνση της πορείας αύξησης των τιμών.

Για να βγει καλή είδηση από το μέτωπο της ανάπτυξης στις 7 Μαρτίου υπάρχει μια πολύ μεγάλη προϋπόθεση: να «διορθωθεί» ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνονται σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα. Μπορεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο τα ποσά των επιδοτήσεων να είναι πολύ μικρά (σ.σ για τον Μάρτιο ανακοινώθηκε ότι ο λογαριασμός πέφτει κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ και μάλιστα χωρίς καμία συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού) όμως η εικόνα στο β’ εξάμηνο του 2022 (και ειδικά στο 4ο τρίμηνο) ήταν πολύ διαφορετική καθώς οι επιδοτήσεις κινούνταν ακόμη και στα επίπεδα των 1,5-2 δις. ευρώ ανά μήνα.

Τι έδειξαν τα στοιχεία του γ’ τριμήνου; Ότι οι κρατικές επιδοτήσεις επηρέασαν αρνητικά το ΑΕΠ. Λογικό καθώς αυτό προβλέπει ο ορισμός του ΑΕΠ. Όμως, οι επιδοτήσεις του ρεύματος δεν είναι κάτι συνηθισμένο στα χρονικά. Πότε στο παρελθόν οι χώρες είχαν «φορολογήσει» επί μηνιαίας βάσης τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνοντάς τους να καταβάλλουν τα υπερέσοδα σε έναν κουμπαρά;

Ποτέ είναι η απάντηση και δεν υπήρχε καν η σχετική τεχνογνωσία. Ως εκ τούτου, στις 7 Μαρτίου θα φανεί το κατά πόσο η Eurostat έχει πειστεί αφενός να χρεώσει τις επιδοτήσεις στο ΑΕΠ (όπως ήδη έκανε) αλλά από την άλλη να πιστώσει και στα έσοδα το ποσό που καταβλήθηκε από τους παρόχους. Αν αυτό συμβεί, τότε θα έχουμε αναδρομική διόρθωση από τις αρχές του 2022 και ειδικά για το 3ο τρίμηνο στο οποίο εστιάζεται και το μεγάλο ενδιαφέρον (σ.σ εννοείται ότι μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για το τέταρτο τρίμηνο).

Η ποσοστιαία αλλαγή της μεταβολής του 3ου τριμήνου μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Από εκεί και πέρα, θα φανεί και η πραγματική πορεία της οικονομίας για το 4ο τρίμηνο και θα καταγραφεί το απόλυτο νούμερο: οτιδήποτε πάνω από τα 210 δις. ευρώ σε ονομαστικό επίπεδο ΑΕΠ είναι «καλό μήνυμα» για τις αγορές οι οποίες θα δουν την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ να υποχωρεί χαμηλότερα από ότι έχει προϋπολογιστεί.