Το «μπαζούκα» ύψους 750 δισ. ευρώ της ΕΚΤ αλλά και οι διαβεβαιώσεις της Κριστίν Λανγκάρντ ότι «δεν θα υπάρξουν όρια στην υπεράσπιση της Ευρωζώνης» δεν στάθηκαν ικανά να πείσουν τις αγορές ότι έχει βρεθεί το φάρμακο για να θεραπεύσει την ανησυχία τους.
Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η παρέμβαση της ΕΚΤ σήκωσε τους δείκτες, αλλά χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό, αφού παραμένουν οι επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα όπλα των κεντρικών τραπεζών είναι αρκετά ώστε να ανασχέσουν την μόλυνση της οικονομίας.
Σαν αποτέλεσμα, η εικόνα στις μεγάλες αγορές είναι μικτή, στην Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο οι δείκτες είναι ανοδικοί, στο Παρίσι καθοδικός και στην Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχωρεί πάνω από 3%. Κόντρα στο ρεύμα στέκεται πάντως τόσο το ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη στο Χ.Α. να ενισχύεται σημαντικά πάνω από 7%.
Το μήνυμα των αγορών είναι ότι στέκονται επιφυλακτικά απέναντι στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ αλλά και συνολικά των κεντρικών τραπεζών. Ίσως να θεωρούν ότι τα όπλα τους είναι πολύ λίγα για να αντιμετωπιστεί το οικονομικό αντίκτυπο από τον ιό. Ίσως πάλι, σε αυτή την φάση, οτιδήποτε και αν ανακοίνωναν οι κεντρικές τράπεζες, και πάλι οι αγορές να έπεφταν, όσο δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι είναι θέμα χρόνου να βρεθεί το εμβόλιο.
Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, το μπαζούκας της Λανγκαρντ που ανεβάζει το συνολικό ποσό που έχει ρίξει η ΕΚΤ στο σύστημα στα 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ, δεν κατάφερε να ηρεμήσει την κατάσταση. Το μόνο που πέτυχε ήταν να αποκλιμακώσει αισθητά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Το σύνθημα όλων, κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων είναι ότι “θα γίνει ό,τι χρειαστεί”. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προωθούν δημοσιονομικά πακέτα στήριξης, των οποίων το ύψος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί ένα σχέδιο τόνωσης ύψους 1 τρισ. δολαρίων. Η ΕΚΤ ρίχνει πλέον στο σύστημα 1,1 τρσι ευρώ (αγοράζοντας μεταξύ άλλων και ελληνικά ομόλογα ύψους έως 12 δισ. ευρώ). Και το ερώτημα είναι γιατί όλα αυτά δεν αρκούν ; Προφανώς γιατί οι αγορές περιμένουν καλά νέα από τις εξελίξεις στον τομέα των ερευνών για το φάρμακο και από την μάχη για την συγκράτηση του φαινομένου σε επιδημιολογικό επίπεδο.
Υπό αυτή την έννοια, στην παρούσα φάση, ακόμη και κάτι μεγαλύτερο από τα όσα έχουν μέχρι σήμερα ανακοινωθεί, δεν θα έπιανε τόπο. Σύμφωνα με το Bloomberg η δημοσιονομική τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας θα πρέπει να φτάσει ίσως και στα 26 τρισ. δολάρια ή το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέσα στο επόμενο διάστημα προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.