Του Απόστολου Σκουμπούρη
«Δικαιώνοντας» την απόφαση της διοίκησης του μητρικού ομίλου Viohalco προ εξαετίας να μεταφέρει το διοικητικό κέντρο των επιχειρήσεων στην έδρα των ευρωπαϊκών αποφάσεων, στις Βρυξέλλες, οι θυγατρικές του ομίλου κερδίζουν διαρκώς μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς, έχοντας αυξήσει θεαματικά την αναγνωρισιμότητά τους.
Αυτός ήταν και ο απώτερος στόχος του ομίλου Viohalco, αφενός να έχει καλύτερη πρόσβαση στα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και καλύτερη «επικοινωνία» με τις διεθνείς τράπεζες και αφετέρου να ισχυροποιηθεί περαιτέρω το επιχειρησιακό brand και το εκτόπισμα του μεγαλύτερου ελληνικού βιομηχανικού ομίλου στο εξωτερικό. Ο όμιλος κλείνει πολύ μεγάλες δουλειές στο εξωτερικό, τις οποίες φυσικά υλοποιεί στην Ελλάδα, όπου διακρατεί και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, χώρια βέβαια οι διεθνείς θυγατρικές που (έτσι κι αλλιώς διέθεται) στο εξωτερικό.
Την Πέμπτη λοιπόν, ανακοινώθηκε πως η θυγατρική της Cenergy Holdigns SA η Σωληνουργεία Κορίνθου ανέλαβε την κατασκευή του αγωγού IGB (Αγωγός φυσικού αερίου διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας). Πιο αναλυτικά, στην ελληνική εταιρεία ανατέθηκε η προμήθεια των σωλήνων που θα απαιτηθούν για το έργο κατασκευής του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, από την κοινοπραξία ICGB AD.
Η σύμβαση προμήθειας των σωλήνων για τον αγωγό μήκους 187 χλμ. θα εκτελεστεί σε μια περίοδο 12 μηνών, καθώς οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν τέσσερις μήνες από την έναρξη της σύμβασης. Οι υψηλές προδιαγραφές παραγωγής και ποιότητας διασφαλίζουν ότι ο αγωγός πληροί τα υψηλότερα κριτήρια ασφάλειας και τις βέλτιστες πρακτικές μηχανολογικού σχεδιασμού.
Η συνολική αξία της σύμβασης προμήθειας ανέρχεται στα 58,2 εκατ. ευρώ, που ανεβάζει το ανεκτέλεστο του ομίλου Cenergy Holdigns SA κοντά στα 700 εκατ. ευρώ.
Οι σωλήνες χάλυβα διαμέτρου 32 ιντσών (812 χιλ.) θα παραχθούν κατά την χρονική περίοδο 2019-2020 στη μονάδα παραγωγής της Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη Βοιωτίας. Το αντικείμενο της προμήθειας περιλαμβάνει επίσης την εξωτερική αντιδιαβρωτική επένδυση πολυαιθυλενίου τριών στρώσεων (3LPE) και εσωτερική εποξική βαφή οι οποίες θα εφαρμοστούν στην ιδία εγκατάσταση με την παραγωγή του σωλήνα.
Η ανάπτυξη, χρηματοδότηση και κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου IGB γίνεται με ευθύνη της κοινοπραξίας ICGB AD που θα είναι και ο κύριος του αγωγού. Η κοινοπραξία ICGB AD συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2011 σύμφωνα με το Βουλγαρικό δίκαιο από την κρατική βουλγαρική εταιρία Bulgarian Energy Holding EAD και την ελληνική εταιρία ΥΑΦΑ Ποσειδών Α.Ε. (50% ΔΕΠΑ και 50% Edison), με ποσοστό συμμετοχής 50% για καθένα μέτοχο. Το έργο ICGB συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Πρόγραμμα Ανάκαμψης (ΕΕΠΑ).
Επενδύσεις, έργα και ανεκτέλεστο
Η Cenergy Holdings, ως ο ενεργειακός βραχίονας του ομίλου Viohalco, την τελευταία διετία έχει ανακοινώσει ένα εντυπωσιακό παλμαρέ έργων, μέσω των θυγατρικών της Ελληνικά Καλώδια, Σωληνουργία Κορίνθου και Foulgor, που εκτοξεύουν το ανεκτέλεστο.
Ο όμιλος, για να αποκτήσει παραγωγική υπεροχή έναντι του ανταγωνισμού έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις όλα τα τελευταία χρόνια τόσο στη Σωλ. Κορίνθου, όσο και στην Ελληνικά Καλώδια. Εκτός από τη μεγάλη αύξηση της παραγωγικής ετήσιας δυναμικότητας, οι επενδύσεις έχουν ανεβάσει τις επιδόσεις στα υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα τόσο στα καλώδια όσο και στους σωλήνες.
Έχοντας μάλιστα εκτελέσει τα πρώτα σημαντικά έργα απέκτησε ήδη το «διαβατήριο» για την ένταξή της στο club των πλέον αξιόπιστων παικτών διεθνώς.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της Cenergy Holdings διαμορφώνεται (όπως προαναφέρθηκε) κοντά στα 700 εκατ. ευρώ πλέον, με περίπου τα 2/3 αυτού στον κλάδο των καλωδίων, ενώ πλέον τόσο ο κλάδος σωλήνων, όσο και καλωδίων, δουλεύουν σε full capacity έως και το 2020. Μάλιστα, το εργοστάσιο της Fulgor έχει εξασφαλισμένη πλήρη παραγωγική δυναμικότητα έως και το τέλος του 2020.
O υποθαλάσσιος αγωγός Baltic Pipe
Πρόσφατα η Σωληνουργία Κορίνθου ανέλαβε ένα ακόμη εμβληματικό διεθνές project που είναι η προμήθεια σωλήνων για το μεγάλο έργο υποθαλάσσιου αγωγού από την Energinet. Η σύμβαση αφορά στο υποθαλάσσιο τμήμα (Energinet LOT1) του αγωγού Baltic Pipe και περιλαμβάνει 43.000 τόνους σωλήνων χάλυβα. Το έργο περιλαμβάνει 114 χλμ. σωλήνων χάλυβα (SAWL) υψηλών απαιτήσεων, καθώς θα έχει εξωτερική αντιδιαβρωτική επένδυση πολυαιθυλενίου, εσωτερική εποξειδική επένδυση, καθώς επίσης και εξωτερική επένδυση τσιμέντου με ανόδια και καμπύλες.
Ο αγωγός Baltic Pipe είναι ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό έργο υποδομής που στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Ο νέος αγωγός θα συνδέσει το υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου της Νορβηγίας στη Βόρεια Θάλασσα με αυτά της Δανίας και της Πολωνίας.
Το έργο πλωτών ανεμογεννητριών
Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου ανακοινώθηκε ένα νέο, πρωτοποριακό έργο με την ανάθεση μέρους διαγωνισμού για έρευνα και ανάπτυξη της Carbon Trust στην εταιρεία Ελληνικά Καλώδια αναφορικά με το κοινό βιομηχανικό έργο πλωτών ανεμογεννητριών (Floating Wind JIP). Το έργο Floating Wind JIP, υπό την αιγίδα της Carbon Trust, είναι μια διεθνής πρωτοβουλία συνεργασίας για έρευνα και ανάπτυξη (R&D), με στόχο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων εμπορικής κλίμακας.
Έχει σκοπό την ανάπτυξη δυναμικών καλωδίων υψηλής τάσης για τη μεταφορά ηλεκτρικής ισχύος από αιολικά πάρκα στην ακτή, μία νέα τεχνολογία που αναμένεται να βοηθήσει ουσιαστικά την εμπορική ανάπτυξη της παραγωγής αιολικής ενέργειας με χρήση πλωτών ανεμογεννητριών.
Για τον σκοπό αυτό, η Ελληνικά Καλώδια θα υποστηρίξει τον σχεδιασμό, τις αρχικές δοκιμές και την ανάπτυξη δυναμικών καλωδίων από 130kV έως 250kV προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποδοτική μετάδοση ισχύος από πλωτές ανεμογεννήτριες στην ακτή. Η πρώτη φάση του έργου που έχει ανατεθεί στην Ελληνικά Καλώδια θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020.
Το υποβρύχιο καλώδιο υπερυψηλής τάσης
Στα τέλη Αυγούστου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πόντισης του πρώτου υποβρυχίου καλωδίου υπερυψηλής τάσης 400kV στην Ελλάδα, στο τμήμα Ρίου-Αντιρρίου, με ανάδοχο του έργου την κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια – Fulgor. Πρόκειται για το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο υπερυψηλής τάσης 400kV στην Ελλάδα, η πόντιση του οποίου σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) και τη διασύνδεση της Πελοποννήσου.
Το καλώδιο που είναι συνολικού μήκους 18 χιλιομέτρων κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο της Fulgor στο Σουσάκι Κορινθίας. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, διεθνούς εμβέλειας, με πολλές καινοτομίες, ενώ είναι το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400kV στην Ελλάδα, γεγονός που σηματοδοτεί την είσοδό της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά υποβρυχίων καλωδίων υπερυψηλής τάσης.