Αποστάσεις από τη διαδικασία εξαγοράς της σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ κρατούν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης όσο και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, κατόπιν ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Γιάννη Μανιάτη.
Στην ερώτησή του ο κ. Μανιάτης ρωτούσε ποιος εισηγήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΗ τη συγκεκριμένη απόφαση καθώς και τα κριτήρια εξαγοράς, με τον έναν να δηλώνει αναρμόδιος και τον άλλο να απαντά πως η πρόταση εξαγοράς έγινε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία, πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Παράλληλα, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ τονίζει ότι πρόκειται για μια εταιρεία μηδενικής αξίας, με τα χρήματα της εξαγοράς να καταλήγουν, όχι στον μητρικό όμιλο της EDS, αλλά στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού, Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, σε συνέχεια των στοιχείων του ισολογισμού που ήρθαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Πιο αναλυτικά, ο βουλευτής ΔΗ.ΣΥ, καθ. Γ. Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αρνητική πιστωτική ικανότητα, το 40% των ζημιών του κλάδου με μόλις 11% του τζίρου και πάγια μόλις 600.000 δηνάρια, δηλ. ουσιαστικά μηδενική αξία, αποκαλύπτεται ότι είναι τα στοιχεία της εταιρείας του αντιπροέδρου του Ζάεφ, που εξαγόρασε η ΔΕΗ έναντι 5.000.000 ευρώ.
Ουσιαστικά, μια εταιρεία μηδενικής αξίας, με τα χρήματα να καταλήγουν, όχι στον μητρικό όμιλο της EDS, αλλά στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού, Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ.
Πριν ένα μήνα, με ερώτησή μου στους κ.κ. Ε. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη, ρωτούσα ποιος εισηγήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΗ τη συγκεκριμένη απόφαση καθώς και τα κριτήρια εξαγοράς.
Σήμερα, στην απάντησή του, ο κ. Γ. Χουλιαράκης μου απαντά ότι είναι αναρμόδιος να απαντήσει, παρά το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, δηλ. ο βασικός μέτοχος του 51%, κ. Γ. Χουλιαράκης ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, έχει εγκρίνει την απόφαση της ΔΕΗ. Τώρα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.
Αντίστοιχα, ο κ. Γ. Σταθάκης απαντά ότι η πρόταση εξαγοράς έγινε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία (!!!), πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών και βεβαίως, ότι έχει την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.
Το αξιοπερίεργο (;) της απάντησης του κ Γ. Σταθάκη, είναι ότι οι οίκοι που έκαναν τις διαπραγματεύσεις και τις διαγωνιστικές διαδικασίες με τον κ. Ανγκιούσεφ, ολοκλήρωσαν το έργο τους τον Απρίλιο του 2018, αλλά η εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ έγινε στις 05.2.2018, και η απόφαση εξαγοράς από το Δ.Σ. πάρθηκε την αμέσως επόμενη μέρα, στις 06.2.2018, δηλ. 2 τουλάχιστον μήνες πριν την ολοκλήρωση των νομικών, οικονομικών και φορολογικών διερευνήσεων της εξαγοράς.
Καταθέτω σήμερα στη Βουλή νέα ερώτηση, προκειμένου να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα για τη λήψη της απόφασης».
Δείτε συνημμένα τις απαντήσεις των κ.κ. υπουργών εδώ.
Φωτογραφία intime news