Σταθερή αναμένεται να παραμείνει η πιστοληπτική αξιολόγηση των χωρών της ευρωζώνης για την περίοδο 2016-2017 υπογραμμίζει σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης Moody''s, αναφέρει το Reuters.
Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως η αστάθεια στις πολιτικές μειώσεις των δαπανών, η περιορισμένη πρόοδο στις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η κλιμάκωση των πολιτικών ρίσκων, περιορίζουν τις δυνατότητες θετικής οικονομικής δυναμικής ενώ δημιουργούν μακροπρόθεσμους κινδύνους.
Η επιφυλακτικότητα του Moody's έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις που εξέδωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, προς τους ευρωπαίους ηγέτες τονίζοντας πως η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν επαρκεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας και πρόσθεσε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να συμβάλουν περισσότερο προωθώντας περαιτέρω διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Καθώς τα χρέη παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά η διαδικασία απομόχλευσης παρεμποδίζεται από τον συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού αλλά και την περιορισμένη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Λαμβάνοντας υπόψη τον χαμηλό πληθωρισμό, αλλά και την επιβράδυνση στην εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων αναμένεται μια σταδιακή μείωση των επιπέδων εξωτερικού χρέους κατά την περίοδο μέχρι το 2020», επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης.
Το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ ενδέχεται να δημιουργήσει περεταίρω εμπόδια στην πορεία των μεταρρυθμίσεων τόσο στην Ένωση, όσο και στην ευρωζώνη σύμφωνα με τον Moody's.
Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη εκτιμάται πως θα είναι περίπου στο 1,5% για το 2016 σύμφωνα με την έκθεση του οίκου αξιολόγησης.
Τέλος, η προσφυγική κρίση η οποία διχάζει την Ευρώπη εμποδίζει την ευρωζώνη να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που εμφανίζονται τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.