Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της Κίνας θα επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης του χρέους της, αλλά δεν επαρκούν για την ανάσχεσή του και μία ακόμη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας για τη χώρα είναι πιθανή, δήλωσαν αξιωματούχοι της Moody''s.
Όπως μεταδίδει το Reuters, τα σχόλια ήρθαν δυο μέρες μετά την υποβάθμιση της Κίνας κατά μία βαθμίδα από τη Moody''s, καθώς ο οίκος αναμένει ότι η οικονομική δύναμη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο θα διαβρωθεί τα επόμενα χρόνια, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται και το χρέος να συνεχίζει να αυξάνεται. Η Moody''s αναμένει ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί περίπου στο 5% τα επόμενα χρόνια, από το 6,7% πέρυσι.
Ωστόσο η ανάπτυξη της Κίνας τα τελευταία χρόνια έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό σε κυβερνητικές παρεμβάσεις, κάτι το οποίο οδήγησε στη δημιουργία ενός βουνού χρέους (ιδιωτικού και δημόσιου) το οποίο ανέρχεται στο 300% του ΑΕΠ. Το επιπλέον πρόβλημα στην Κίνα είναι ότι πολλές ιδιωτικές εταιρείες και τράπεζες συνδέονται αν όχι ελέγχονται από το κράτος.
Μάλιστα οι αναλυτές ανησυχούν περισσότερο όχι τόσο για το μέγεθος του χρέους όσο για τον ρυθμός αύξησής του. Ενδεικτικά η UBS εκτιμά ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε στο 68% του ΑΕΠ το 2016, από 62% το 2015, και το χρέος των επιχειρήσεων ανήλθε στο 164% του ΑΕΠ το 2016, από 153% το 2015.
Παρά το γεγονός ότι η Κίνα έχει δεσμευτεί σε μια σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία της, οι αναλυτές δεν είναι σίγουροι πλέον ότι αυτές μπορούν να ανασχέσουν την αύξηση του χρέους ενώ ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κόκκινων δανείων, με πολλούς οικονομολόγους να θωρούν ένα μαζικό bailout του τραπεζικού τομέα αναπόφευκτο.