Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Θετική εξέλιξη για την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών αλλά και του ελληνικού δημοσίου χαρακτηρίζει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας η Moody's. Σε σχετική έκθεση ο οίκος επισημαίνει τις καθυστερήσεις στην κατάρτιση του νέου πλαισίου και παράλληλα εκτιμά ότι ο νέος νόμος περιορίζει σημαντικά την περίμετρο των επιλέξιμων δανειοληπτών που προστατεύονται από κατασχέσεις – σε σύγκριση με τον νόμο Κατσέλη – και γι' αυτό το λόγο είναι «credit positive» τόσο για το δημόσιο όσο και για τις τράπεζες.
«Το δημόσιο θα ωφεληθεί επειδή ο νόμος επιλύει τη διαφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για την εκταμίευση των 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) η οποία είναι συνδεδεμένη με την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη τα χρήματα, η συμφωνία αποτελεί ένα θετικό μήνυμα ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της «ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας».
Η Moody' s τονίζει ότι οι πιστωτές απέρριψαν το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία καθώς εκτίμησαν ότι ήταν ιδιαίτερα ευρύ, ενθάρρυνε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και γενικότερα ήταν αντίθετο του στόχου για ενίσχυση της κουλτούρας πληρωμών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, υπάρχουν 135.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη σε εκκρεμότητα, που αντιστοιχούν περίπου σε 17 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια. Ο οίκος εκτιμά ότι το Eurogroup Θα εγκρίνει την εκταμίευση των 1 δις. ευρώ και πιθανώς να δώσει και το πράσινο φως για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.
Για τις τράπεζες ο νέος – και πιο αυστηρός - νόμος αποτελεί θετική εξέλιξη γιατί ενισχύει τις προσπάθειές τους να μειώσουν τον μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τα οποία διαμορφώθηκαν στα 81,8 δις. ευρώ, ή 45,4%, στο τέλος του 2018. Τα κριτήρια είναι πιο αυστηρά με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ενώ οι τράπεζες θα μπορούν πιο εύκολα να ασκήσουν πιέσεις στους δανειολήπτες που μπορούν να πληρώσουν έτσι ώστε να προχωρήσουν σε ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων τους. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που οι δανειολήπτες όντως δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, η επιδότηση της δόσης από το δημόσιο θα συμβάλει καθοριστικά στην αναδιάρθρωση δανείων. Τα εργαλεία αυτά θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν το ποσοστό των NPEs γύρω στο 21,2% έως το τέλος του 2021.
Διαβάστε ακόμη:
- Moody''s: Credit positive για τις τράπεζες ο μηδενισμός του ELA