Moody's: Η συμφωνία της Attica Bank με την Aldridge είναι θετική για το αξιόχρεό της

Moody's: Η συμφωνία της Attica Bank με την Aldridge είναι θετική για το αξιόχρεό της

Η συμφωνία της Attica Bank με την Aldridge EDC Specialty Finance (AEDC) είναι θετική για το αξιόχρεό της (credit positive), αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody''s.

Η έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας έκανε δεκτή την προσφορά της AEDC να αποκτήσει το 80% της Thea Artemis, μίας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού που ίδρυσε η Attica Bank για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 1,3 δισ. ευρώ, και να αγοράσει χαμηλής εξασφάλισης ομόλογα ύψους 806 εκατ. ευρώ που θα εκδώσει φορέας της τράπεζας.

Η συμφωνία είναι credit positive για την Attica Bank, επειδή αυτή θα λάβει 70 εκατ. ευρώ από την AEDC, επιτρέποντάς της να καλύψει ένα κεφαλαιακό έλλειμμα που προέκυψε από το δυσμενές σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρει ο οίκος.

Σύμφωνα με τη συνολική αξιολόγηση της ΤτΕ τον Οκτώβριο του 2015, η τράπεζα είχε ένα κεφαλαιακό έλλειμμα 857 εκατ. ευρώ με το βασικό σενάριο και 1.021 εκατ. ευρώ με το δυσμενές.

Τα ελλείμματα αυτά μειώθηκαν σε 584 εκατ. ευρώ και 749 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, μετά την έγκριση ορισμένων μέτρων που περιόρισαν τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας. Η Attica Bank άντλησε 681 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016, ποσό που ήταν 68 εκατ. ευρώ μικρότερο από τις κεφαλαιακές ανάγκες της με βάση το δυσμενές σενάριο της ΤτΕ. Τον Δεκέμβριο του 2016, η τράπεζα ανακοίνωσε έναν δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) 14,8% από 6,1% τον Μάρτιο του 2015.

«Το κεφαλαιακό έλλειμμα θα καλυφθεί ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας με την AEDC, αυξάνοντας τον δείκτη κεφαλαίων της (pro forma CET1) στο 17% τον Δεκέμβριο του 2016», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας: «Ωστόσο, σημειώνουμε ότι περίπου το 75% των κεφαλαίων CET1 της τράπεζας έχουν τη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις μετά τον νόμο που θεσπίσθηκε από την ελληνική κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2014. Θεωρούμε χαμηλή την ποιότητα των κεφαλαίων αυτών και τη δυνατότητά τους να απορροφούν ζημιές από δάνεια, λόγω του χαμηλού αξιόχρεου της Ελλάδας, κάτι που αποτελεί πρόκληση για όλες τις αξιολογούμενες ελληνικές τράπεζες».

Ο Moody''s πιστεύει ότι η συμφωνία θα ενισχύσει, επίσης, τις προσπάθειες της Attica Bank να μειώσει τον μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων της μέσω της ενεργού διαχείρισής τους από ένα αξιόπιστο και έμπειρο ίδρυμα. «Η Attica Bank έχει το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, όπως αυτά ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, στο 60,8% των δανείων της (gross loans) τον Δεκέμβριο του 2016. H ποιότητα του ενεργητικού παραμένει βασικό εμπόδιο για την επιστροφή της Attica Bank σε διατηρήσιμη κερδοφορία, μετά τις ζημιές 50 εκατ. ευρώ το 2016 και 347 εκατ. ευρώ το 2015», σημειώνει ο οίκος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ