Θετικό για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας χαρακτηρίζει η Moody''s, το γεγονός ότι η χώρα μας θα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μετά τη λήξη του μνημονίου, εκτιμώντας παράλληλα ότι το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί νέα ελάφρυνση στο μέλλον.
Σε σημερινή της έκθεση η Moody''s τονίζει ότι για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα πρέπει να ενισχυθούν οι επενδύσεις. «Σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης που αναδύθηκαν από ύφεση και κρίση, οι επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των επενδύσεων είναι πάρα πολύ αδύναμες, με τον σχηματισμό κεφαλαίου να διαμορφώνεται στο 40% του προ κρίσης επιπέδου», σημειώνει ο οίκος.
Προσθέτει δε, ότι ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει τον υψηλό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις και να εργαστεί για τη δημιουργία ενός πιο φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος, μένει να αποδειχθεί πόσο γρήγορα μπορούν τέτοιες αλλαγές να αποδώσουν καρπούς. Στο βασικό σενάριο του οίκου, μάλιστα, οι οικονομικές προοπτικές της χώρας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με τη Moody''s να προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2% φέτος και του χρόνου.
Σε ότι αφορά το πακέτο για το χρέος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Ιουνίου, η αναλύτρια του οίκου, Κάθριν Μελμπρόνερ, σημειώνει: «Το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την ανάκαμψη της Ελλάδας από τη βαθιά οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Αντανακλά τόσο τη σημαντική πρόοδο που πέτυχαν οι ελληνικές αρχές στο να διορθώσουν τις αιτίες της κρίσης όσο και την συνεχιζόμενη και ισχυρή στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους».
Το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας είναι θετικό γεγονός για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας καθώς διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Στο βασικό σενάριο της Moody''s, το μεγάλο βάρος του χρέους – κοντά στο 180% του ΑΕΠ που είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών που αξιολογεί ο οίκος - θα αρχίσει να μειώνεται αλλά θα παραμείνει υψηλό τις επόμενες δεκαετίες. Ο συνδυασμός μεγάλων ωριμάνσεων και χαμηλών επιτοκίων περιορίζει τους κινδύνους ενός τόσο υψηλού χρέους, όμως η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί νέα ελάφρυνση μετά το 2030.
Σύμφωνα με τη Moody''s, τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να αποτελεί πονοκέφαλος για την Ελλάδα παρά τη βελτίωση των συνθηκών. Οι συστημικές τράπεζες παραμένουν αδύναμες με χαμηλή ποιότητα ενεργητικού, χαμηλή κερδοφορία και μεγάλο ποσοστό κεφαλαίων που αντιστοιχούν στον αναβαλλόμενο φόρο. «Οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν σε σημαντικό βαθμό την πώληση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έτσι ώστε να επιτύχουν τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του 2019».
Η αξιολόγηση της Ελλάδα θα αναβαθμιστεί στην περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά τη λήξη του προγράμματος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μία ισχυρότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη και πιο γρήγορη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Επίσης, η ταχύτερη εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου θα αποτελέσει μία πολύ θετική εξέλιξη.
Στους κινδύνους, ο οίκος σημειώνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να υποβαθμιστεί αν ξεφύγει από τις δεσμεύσεις της και αρχίσει να ξηλώνει τις μεταρρυθμίσεις, ή αν επανέλθουν οι εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, θέτοντας σε κίνδυνο την στήριξη των Ευρωπαίων.
Κ. Μαριόλης