Για «ανάσα» ρευστότητας, με το ερώτημα της μακροπρόθεσμης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να παραμένει αναπάντητο, κάνει λόγο η Moody's στο εβδομαδιαίο της credit outlook, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία και την εκταμίευση της δόσης πιστωτικά θετική (credit positive).
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, παρά το γεγονός ότι το ερώτημα της μακροπρόθεσμης ελάφρυνσης, και επομένως της βιωσιμότητας, του ελληνικού χρέους παραμένει αναπάντητο, η εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ θα διευκολύνει την κρίση ρευστότητας και αναμένεται να συμβάλει στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του έτους, έπειτα από την κατά 1,3% συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο.
Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα οδηγούσε στην εκταμίευση της δόσης, καθυστέρησαν την ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης και ενίσχυσαν τους κινδύνους μιας νέας κρίσης ρευστότητας, με τις αποπληρωμές του χρέους να ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ από το Μάιο έως το Δεκέμβριο.
Επιπλέον, όπως σημειώνει η Moody's, η εκταμίευση θα βοηθήσει στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (προμηθευτές και επιστροφές φόρων) που συσσωρεύτηκαν από τη γενική κυβέρνηση, και ανέρχονται σε 5,6 δισ. ευρώ έως τα τέλη Μαρτίου, αύξηση 888 εκατ. ευρώ από το τέλος του 2015.
Η δήλωση του Eurogroup παρείχε έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους και σηματοδότησε την αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας και του ΔΝΤ για πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, μετά τις αποκλίνουσες θέσεις που υπήρχαν.
Μια ένδειξη προς αυτό ήταν η συμφωνία ότι οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα (gross financing needs GFN) - το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα και οι αποπληρωμές του χρέους- δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ κατά τα επόμενα 20 χρόνια. Όταν το χρέος αρχίσει να μειώνεται, τότε το σημείο αναφοράς για τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες θα αυξηθεί στο 20% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, παραμένει ασαφής η μορφή που θα πάρει η ελάφρυνση του χρέους, όπως και η τελική της έκταση. Το Eurogroup έχει συμφωνήσει να προσεγγίσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σταδιακά και ανάλογα με τις ανάγκες για την κάλυψη του συμφωνηθέντος ποσοστού των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών, με την επιφύλαξη των προκαθορισμένων όρων του προγράμματος του ESM. Την περίοδο μέχρι το τέλος του προγράμματος, δηλαδή έως τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup θα εστιάσει μόνο στη διαχείριση του χρέους.
Παρόλο που οι λεπτομέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί, η πρώτη δέσμη μέτρων θα κινηθεί γύρω από την παράταση της ωρίμανσης των δανείων και τη μείωση του κινδύνου από τη δομή του κυμαινόμενου επιτοκίου της χρηματοδότησης του EFSF, η οποία παρέχεται στην Ελλάδα μέσω του δεύτερου προγράμματος οικονομικής στήριξης. Τα δάνεια του EFSF αντιστοιχούν περίπου στο 44% του χρέους της χώρας (130,9 δισ. δολάρια) και έχουν μέση διάρκεια 28 ετών.
Περισσότερο φιλόδοξα, όπως χαρακτηρίζονται από τη Moody's, μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εξεταστούν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, και θα εξαρτώνται τόσο από την έγκριση της ευρωζώνης όσο και από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης στην αποτελεσματική εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μελλοντικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα περιλαμβάνουν επιστροφή κερδών στην Ελλάδα από την πώληση ομολόγων της χώρας που κρατούσε η ΕΚΤ, ή την επαναγορά μέρους του χρέους κάνοντας χρήση κονδυλίων του προγράμματος που δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικά.
Ωστόσο, τα μέτρα αυτά εξαρτώνται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η οποία, όπως εκτιμά η Moody''s, παραμένει αβέβαιη, δεδομένης της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση, τους σχετικά αδύναμους θεσμούς της χώρας και την εγχώρια κοινωνική δυσαρέσκεια.