Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Απεγνωσμένες προσπάθειες για την… τιμή του τραπεζικού μας συστήματος καταβάλλει στην Φρανκφούρτη ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Η διατήρηση του waiver, δηλαδή η κατ'' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων, ως εγγύηση στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών αλλά και η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων έστω και στην τελευταία φάση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δηλαδή στη φάση της αποεπένδυσης του QE, είναι οι νέοι στόχοι του Διοικητή της ΤτΕ μετά την απόφαση του Eurogroup, την περασμένη Παρασκευή.
Για να πετύχει αυτό τον διπλό στόχο, ο Γιάννης Στουρνάρας προσπαθεί να πείσει τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η ενισχυμένη μετα-μνημονιακή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας και η αιρεσιμότητα των μέτρων μείωσης των πληρωμών του χρέους, με βάση την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων συνιστούν ένα είδος «μόνιμης προληπτικής γραμμής πίστωσης» πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί η απόφαση της ΕΚΤ για το waiver και το QE.
- Γι' αυτό και στην Ενδιάμεση Έκθεση που θα υποβάλλει στη Βουλή, την ερχόμενη Δευτέρα ο Γιάννης Στουρνάρας θα χαρακτηρίζει «εξαιρετικά βιώσιμο» το ελληνικό χρέος αλλά μόνον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
- Σε μακροπρόθεσμη βάση οι προκλήσεις είναι μεγάλες και οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Στο σημείο αυτό μπαίνει ο σημαντικός ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σήμερα το πρωί, για πρώτη φορά μετά το 2012, τα στελέχη του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα δώσουν «ανοικτή συνέντευξη Τύπου» - ακόμη και με τηλεδιάσκεψη για όσους δημοσιογράφους δεν μπορούν να παραστούν αυτοπροσώπως - για να διατυπώσουν απόψεις τους για τα 3 ελληνικά Μνημόνια.
Την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της θα εγγυάται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη βάση της μετα - προγραμματικής εποπτείας (post-program monitoring) της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό ακριβώς είναι και το βασικό επιχείρημα του Γιάννη Στουρνάρα:
Ο ενισχυμένος ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, διασφαλίζει πως οι «βαθμοί ελευθερίας» στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, μετά τις 20 Αυγούστου, δεν θα οδηγήσουν στην αναστροφή συμφωνημένων μέτρων.
Χρηματοδότηση υπό όρους, αυστηρή μετα-μνημονιακή εποπτεία και ενισχυμένη επιτήρηση από το ΔΝΤ. Όλα αυτά συνιστούν - κατά το επιχείρημα Στουρνάρα - μια «Οιονεί Προληπτική Γραμμή Πίστωσης» ικανή να οδηγήσει τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην απόφαση για διατήρηση του waiver στα ελληνικά ομόλογα και συμμετοχή στο QE.
Mια τέτοια απόφαση θα προσφέρει βαθιά ανάσα στο τραπεζικό μας σύστημα…