Είναι γνωστό πως η επιτάχυνση και εμπέδωση της ψηφιακής μετάβασης ήταν εκ των βασικών στόχων της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και προτού η πανδημία δημιουργήσει την αναγκαιότητα για ψηφιακή πραγματοποίηση ολοένα και περισσότερων διαδικασιών και λειτουργιών της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης και της καθημερινότητας.
Το 2022 κλείνει με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα αναφορικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στην ψηφιακή μετάβαση, θέτοντας τον πήχη «θεαματικά» υψηλότερα από ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και δίνοντας τη σκυτάλη στο 2023 για περαιτέρω θετικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.
Η πανδημία σαφώς και λειτούργησε ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, κάτω από συνθήκες που απαιτούσαν την εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών, με στόχο των περιορισμό της διασποράς του ιού και την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο «διττός» αυτός στόχος επετεύχθη, δημιουργώντας σημαντική δυναμική για συνέχιση του κύματος ψηφιακών αλλαγών στη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας.
Σήμερα, με τη συσσωρευμένη εμπειρία των προηγούμενων ετών και με ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλαίσιο, που αποτυπώνεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020 – 2025, η Ελλάδα προχωράει με ταχύτατα βήματα προς την ψηφιακή εποχή. Πέραν από τα μεγάλα έργα ψηφιακών υποδομών και ψηφιοποίησης διαδικασιών, που χρηματοδοτούνται από Ταμείο Ανάκαμψης, ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
Η ανάπτυξη και επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, της «ραχοκοκαλιάς» της οικονομίας, συνδέεται άμεσα με την ικανότητά τους να προσαρμοστούν αποτελεσματικά στην ψηφιακή μετάβαση και να ενσωματώσουν τις ψηφιακές λύσεις και δυνατότητα στα μοντέλα λειτουργίας και δραστηριοποίησής του. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, τα συμπεράσματα έρευνας της PwC, σύμφωνα με την οποία το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θεωρούν πως δεν διαθέτουν τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία και τις δεξιότητες, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις ή τον εθνικό και το διεθνή ανταγωνισμό.
Η σημασία, άλλωστε, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την Ελληνική Οικονομία και η «επιτακτική» ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό τους επισημαίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που σε εκθέσεις της αναδεικνύει ζητήματα προτεραιότητας όπως η διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου, η ενίσχυση της συνεργασίας εντός και μεταξύ των επιχειρήσεων μέσω cloud, η ασφάλεια στο διαδίκτυο κ.α.. Ζητήματα που αποτυπώνονται και στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Βασικό εργαλείο για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλα τα επίπεδα είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 943 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει ως άξονες τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου Τομέα (με προϋπολογισμό δράσεων 513 εκατ. ευρώ), την ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιμότητας με ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων (με προϋπολογισμό δράσεων 303 εκατ. ευρώ), και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων όλων (με προϋπολογισμό δράσεων 113 εκατ. ευρώ).
Παράλληλα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε., στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», υλοποιείται μια από τις μεγαλύτερες δράσεις υποστήριξης του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό 442 εκατ. ευρώ και στόχο να ενισχυθούν 100 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Η δράση περιλαμβάνει τρία επιμέρους προγράμματα κρατικών ενισχύσεων, τα «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» (προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ), «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» (προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ) και «Ψηφιακές Συναλλαγές» (προϋπολογισμού 162 εκατ. ευρώ).
Βρίσκεται, κατά συνέπεια, σε πλήρη εξέλιξη η ψηφιακή μετάβαση τόσο του κράτους όσο και της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Σε συνδυασμό με τη συνεχή βελτίωση των ψηφιακών υποδομών σε όλα τα επίπεδα, αλλά και τη μεγαλύτερη εξοικείωση του πληθυσμού με τη χρήση και αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογικών και εφαρμογών, τα οφέλη της ψηφιακής μετάβασης θα είναι σημαντικά και θα μπορούν να φτάσουν σε κάθε πολίτη.
*Ο Νίκος Παπουτσής είναι Οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και τη Διαχείριση Στελεχών Οργανισμών & Επιχειρήσεων καθώς και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας.