«Βιαστική» και «ανακριβή» χαρακτηρίζουν πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem αναφορικά με την Ελλάδα, και προσθέτουν πως το Eurogroup δεν είχε ενημερωθεί για τις αποφάσεις του, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ.
Επιπροσθέτως, οι ευρωπαϊκές πηγές αποκαλύπτουν ότι υπάρχει διχασμός απόψεων στη Ευρώπη σχετικά με την αναστολή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, σημειώνοντας ότι οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup σχετικά με το πρόβλημα της Ελλάδος είναι «διαιρεμένες».
Οι ίδιες πηγές δηλώνουν στο ΜΝΙ πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε εγκρίνει τις παροχές εφάπαξ επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά, τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εφόσον είχε ενημερωθεί.
Υπενθυμίζεται πως ο έλεγχος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού άρχισε, ύστερα από σχετικό αίτημα του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.
Από την άλλη, κυβερνητικός αξιωματούχος από την Ελλάδα τόνισε πως η χώρα αναμένει ανακοίνωση για «ξεπάγωμα» των μέτρων εντός του Δεκεμβρίου.
Μαξίμου: Μόνο η Γερμανία αντιδρά - Το αδιέξοδο με τα μέτρα θα αρθεί μάλλον πριν τα Χριστούγεννα
Αισιόδοξες δήλωσαν κυβερνητικές πηγές, ότι εντός των προσεχών ημερών, και πάντως πριν τα Χριστούγεννα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αποφανθούν ότι τα πρόσφατα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι συμβατά προς όσα έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές της, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κατόπιν αυτού, οι ίδιες πηγές πιστεύουν, ότι όσοι αντιδρούν, με πρώτη τη Γερμανία, θα άρουν τις αντιρρήσεις τους, σε σχέση με την εφαρμογή από το 2017 των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Πιο λεπτομερώς, μόνο η Γερμανία ζήτησε να δει την έκθεση των θεσμών, για το αν τα μέτρα κοινωνικής στήριξης είναι συμβατά με τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, την ώρα που όλες οι άλλες χώρες ήταν υπέρ. Μόλις οι θεσμοί αποφανθούν θετικά, όπως αναμένει η Αθήνα, τότε ξεπαγώνει η διαδικασία, γνωστοποίησε επίσης η ίδια κυβερνητική πηγή. Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις Dijsselbloem, η ίδια πηγή ανέφερε, πως ο εκπρόσωπός του δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επαναλάβει το ερώτημα της γερμανικής πλευράς.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι ακόμη και αν χρειαστεί να υπάρξει στο πλαίσιο αυτής της απόφασης των θεσμών, μια αναφορά σχετική με την υποχρέωση της Ελλάδας να ενημερώνει τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών πριν την ανακοίνωση ανάλογων μέτρων, αυτό είναι ελάσσονος σημασίας και δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στην Αθήνα. Ταυτοχρόνως, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά αντίθετη στην εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων λιτότητας.
Όσον αφορά τη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, η κυβερνητική πηγή σημείωνε, πως πήγε «πολύ καλά», με απόλυτη στήριξη των ελληνικών θέσεων, υπογραμμίζοντας την τοποθέτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, επίσης υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενώ έκανε και αναφορά (η κ. Γεννηματά) στον «εκβιασμό Σόιμπλε». Αντίστοιχες θέσεις είχαν πάρει και οι κκ Moscovici, Schulz και Pittella.
Στη συνάντηση, τέλος, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Mark Rutte, ο Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε για το προσφυγικό και το οικονομικό ζήτημα, ειδικότερα δε, τη συμβατότητα των μέτρων.
Η Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών ζητά έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων με θέμα την Ελλάδα
Έκτακτη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να κληθεί ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, «να λογοδοτήσει για το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», ζήτησαν η Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών με τη στήριξη της Ευρωομάδας της Αριστεράς και της Ευρωομάδας των Πρασίνων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παίρνοντας το λόγο επί της διαδικασίας, ο επικεφαλής του Γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Udo Bullmann, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, έθεσε θέμα έκτακτης σύγκλησης της Διάσκεψης των Προέδρων την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να κληθεί ο πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem, «να λογοδοτήσει για το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».
Ο Udo Bullmann επισήμανε ότι «ο κ. Dijsselbloem οφείλει να αποσύρει αυτή την απόφαση», ενώ όπως τόνισε στη Διάσκεψη πρέπει «να κληθεί και ο κ. Juncker εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να τοποθετηθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα».
Την πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών υποστήριξε στην Ολομέλεια και η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Gabi Zimmer, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν επιτρέπεται να απαιτούνται από την Ελλάδα πράγματα που υπερβαίνουν κατά πολύ το κοινοτικό κεκτημένο. Πρόκειται για ζωές στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Είτε σας αρέσει είτε όχι», καθώς και ότι «δεν επιτρέπεται κάποιοι κύριοι μεμονωμένοι, είτε λέγονται Schaeuble είτε διαφορετικά, να συμπεριφέρονται θέλοντας να εκθέσουν την ελληνική κυβέρνηση και αφαιρώντας μας τη δυνατότητα δράσης που έχουμε για να οικοδομήσουμε από κοινού την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η Ευρωομάδα των Πρασίνων, επίσης, στήριξε την πρόταση για έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ πολλοί ευρωβουλευτές της χειροκρότησαν θερμά κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων.
Στην ομιλία του, ο Udo Bullmann, μιλώντας εξ ονόματος της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, ανέφερε ότι έλαβαν γνώση του γεγονότος ότι ο κ. Dijsselbloem δήλωσε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, παγώνουν. «Για ποιο λόγο; Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει χρήματα αυτά τα Χριστούγεννα στους πιο φτωχούς συνταξιούχους. Θεωρούμε το μέτρο αυτό, λανθασμένο και υπερβολικό. Πιστεύουμε όμως ότι ο ελληνικός λαός τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει πάρα πολλά, και μετά από τα δεδομένα και τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, ότι έχει τηρηθεί και με το παραπάνω η οικονομική συμφωνία. Παρακαλώ, να διαβιβάσετε στον κ. Schulz το εξής: Η ομάδα μου θέλει να συγκληθεί Έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων. Η ομάδα μου επιθυμεί να καλέσει εκεί τον κ. Dijsselbloem, να προσκληθεί να δικαιολογηθεί και να λογοδοτήσει ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων», είπε.
«Φρονούμε», σημείωσε, «ότι ο κ. Dijsselbloem οφείλει να αποσύρει αυτή την απόφαση. Και όσοι διαφωνούν και έχουν άλλη άποψη, να φροντίσουν επίσης να συγκληθεί αυτή η Διάσκεψη των Προέδρων, γιατί εμείς ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουμε αναλάβει ιδιαίτερη ευθύνη, να συνοδεύουμε την Ελλάδα στην υλοποίηση και εφαρμογή της συμφωνίας. Να διευκρινιστεί αυτό».
Κατόπιν αυτών, ο κ. Bullmann ζήτησε «ει δυνατόν, την επόμενη εβδομάδα, να συγκληθεί αυτή η έκτακτη συνεδρίαση και να κληθεί και ο κ. Juncker εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να τοποθετηθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, και για το εάν και κατά πόσον ανταποκρίνεται η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της».
Η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Gabi Zimmer ανακοίνωσε την υποστήριξη στην πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών, προσθέτοντας ότι εν συνεχεία «θα υποβάλλουμε και γραπτό αίτημα, έτσι ώστε να συγκληθεί Έκτακτη Συνεδρίαση των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων την ερχόμενη εβδομάδα και να προσκληθεί ο κ. Dijsselbloem και ο κ. Juncker». «Δεν επιτρέπεται να απαιτούνται από την Ελλάδα πράγματα που υπερβαίνουν κατά πολύ το κοινοτικό κεκτημένο. Από το πώς θα συμπεριφερθούμε στην Ελλάδα, καθορίζουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε σας αρέσει είτε όχι», υπογράμμισε. Και τόνισε: «Πρόκειται για ζωές στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Είτε σας αρέσει είτε όχι. Τίθεται το θέμα της κοινής αλληλεγγύης. Και δεν επιτρέπεται κάποιοι κύριοι μεμονωμένοι, είτε λέγονται Schaeuble είτε διαφορετικά, να συμπεριφέρονται έτσι, θέλοντας να εκθέσουν την ελληνική κυβέρνηση και αφαιρώντας μας τη δυνατότητα δράσης που έχουμε για να οικοδομήσουμε από κοινού την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- Α. Τσίπρας: Όλες οι πλευρές πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους
- Μαξίμου: Απόλυτη στήριξη των ελληνικών θέσεων από τον M. Schulz
- Σ. Φάμελλος: Η αναδιανομή του πλεονάσματος είναι μέρος της συμφωνίας με την Ευρώπη