Σαφείς αναφορές για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας έκαναν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του σημερινού άτυπου Eurogroup, στη Σόφια της Βουλγαρίας.
Πρέπει να δώσουμε βάση στο σχεδιασμό ενός κατάλληλου προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης το οποίο θα εξετάζει κατά πόσο υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν θα δείχνει και δεν θα πρέπει να δείχνει ως τέταρτο πρόγραμμα». Ο στόχος είναι η Ελλάδα να καταστεί «κανονική χώρα», με πλήρη πρόσβαση στην αγορά και πλήρη δικαιώματα, όπως έγινε και με τις υπόλοιπες χώρες που είχαν βρεθεί σε πρόγραμμα, πρόσθεσε.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος σχετικά με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα σημαντικό μέρος δουλειάς που πρέπει να γίνει, ενώ επισήμανε ότι τα αποτελέσματα στο πρωτογενές πλεόνασμα ήταν εντυπωσιακά.
Σχετικά με το χρέος, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι πρέπει να βρούμε έναν μηχανισμό «ανακούφισης» του βάρος του χρέους, σημείωσε ότι υπάρχουν καλές ιδέες όπως η γαλλική που συνδέει το χρέος με την ανάπτυξη και εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφέροντας πως «όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος».
Τα θέματα που αφορούν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, θα επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την πλευρά των δημοσιονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας και ειδικά με το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο Μ. Σεντένο ανέφερε ακόμα ότι το Eurogroup αναμένει από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα και το οποίο συνδέεται με τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας.
Τόνισε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη, που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα φέρει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και πως αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η ίδια η χώρα πρέπει να «υπογράψει» τις μεταρρυθμίσεις, που θα συνεχιστούν.
Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ακόμα ότι θα υπάρξει ενημέρωση για την κατάσταση των ελληνικού τραπεζικού τομέα, αναφέροντας ότι υπάρχουν θετικά σημάδια με τη μείωση των «κόκκινων« δανείων.
Τέλος, ο κ. Σεντένο πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης αλλά και για το ζήτημα του χρέους.
Από την πλευρά του, ο νέος Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς, σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι πριν από λίγα χρόνια.
Διαβάστε ακόμα:
- Μεταρρυθμίσεις, μεταμνημονιακή εποπτεία και μείωση χρέους στο επίκεντρο του άτυπου Eurogroup
AP Photo/Armando Franca