Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Ήταν τέλη Ιανουαρίου 2018, πριν πέντε ολόκληρους μήνες. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε μία ακόμη «δύσκολη συνεδρίαση» του Eurogroup, αποφάσιζαν να κλείσουν «πολιτικά» την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Δεν έδωσαν όμως την έγκριση για την καταβολή ολόκληρης της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ. Οι υπουργοί αποφάσισαν τα 5,7 δισ. να εκταμιευθούν το Φεβρουάριο και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, εφόσον μέχρι τότε εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, αντίστοιχου ύψους.
Μπαίνουμε αισίως στον πρώτο μήνα του ελληνικού καλοκαιριού και το Δημόσιο ακόμη δεν έχει εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις εκείνης της περιόδου. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα δεν έχει εισπράξει ακόμη το 1 δισ. ευρώ από την... τρίτη και όχι την τέταρτη αξιολόγηση.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι των πολιτικών διαπραγματεύσεων. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν κατάφερε ωστόσο να συγκεντρώσει και να στείλει στους «θεσμούς» στοιχεία που να αποδεικνύουν καθαρή απομείωση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018.
Τώρα η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει αυτό το κονδύλι.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «χτίζει» το «ταμειακό απόθεμα ασφαλείας» ή cash buffer, όπως του αρέσει να το αποκαλεί, με τη χαρακτηριστική σκωτσέζικη προφορά του. Η δημιουργία του «ταμειακού μαξιλαριού ασφαλείας» δεν επιτρέπει την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς Νοσοκομεία, Δήμους, Περιφέρειες και Ιδιώτες προμηθευτές.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις των «γερμανοτσολιάδων» πλήρωναν τις υποχρεώσεις του Δημοσίου από τα έσοδα του προϋπολογισμού. Η σημερινή κυβέρνηση της «αξιοπρέπειας» πληρώνει τις οφειλές του Κράτους από τις δόσεις των δανείων. Η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου έγινε πλέον προαπαιτούμενο των μνημονίων. Η κυβέρνηση περιμένει τα λεφτά από τις δόσεις για να ξοφλήσει τα 3,5 δισ. ευρώ που είναι σήμερα το «κρατικό τεφτέρι» προς τον ιδιωτικό τομέα.
Το 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης μπορεί και να χαθεί αν η κυβέρνηση δεν αποδείξει ότι έχει πληρώσει τις ισόποσες οφειλές της προς τον ιδιωτικό τομέα μέχρι τις 4 Ιουνίου.
Ο μηδενισμός του κρατικού χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί μέχρι τον Αύγουστο εξελίχθηκε σε καθυστερημένο προαπαιτούμενο της 4ης αξιολόγησης με στόχο την «ομαλή» ολοκλήρωση του προγράμματος…