Μικρότερη της Ευρωζώνης η ύφεση στην Ελλάδα το 2020
ΟΟΣΑ

Μικρότερη της Ευρωζώνης η ύφεση στην Ελλάδα το 2020

Καλύτερες εκτιμήσεις επιφυλάσσει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα το 2020 σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο economic outlook, με τίτλο «Η παγκόσμια οικονομία σε τεντωμένο σκοινί» ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ύφεση στην Ελλάδα του 2020 θα ανέλθει στο 8%, ποσοστό το οποίο προβλέπει και το υπουργείο Οικονομικών.

Στη Γαλλία η ύφεση το 2020, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΟΟΣΑ, θα είναι της τάξης του 11,4%, στην Ιταλία 11,3%, 8,9% στο Βέλγιο, ενώ συνολικά στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 9,1%. Στο δυσμενές σενάριο, η ύφεση στις χώρες της Ευρωζώνης θα φτάσει στο 11,5%. 

Σημειώνεται πως λόγω του «ασυνήθιστου βαθμού αβεβαιότητας», ο ΟΟΣΑ χρησιμοποιεί δύο σενάρια για όλες τις χώρες και τις οικονομίες, τα οποία θεωρεί εξίσου πιθανά. Το βασικό (κατά το οποίο δεν θα υπάρξει νέα έξαρση του κορονοϊού) και το δυσμενές (κατά το οποίο θα υπάρξει μία νέα έξαρση της COVID-19 σε όλες τις χώρες περί τα τέλη του 2020). 

Ο Οργανισμός χαρακτηρίζει τον κορονοϊό ως τη χειρότερη υγειονομική και οικονομική κρίση μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, επισημαίνοντας πως οι επιπτώσεις του πλήττουν τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού. 

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, στο δυσμενές σενάριο, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ύφεση 9,8% το 2020, ενώ για το 2021 υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 4,5%, υπό το βασικό σενάριο, ενώ στο δυσμενές στο 2,3%. 

«Η κρίση του κορονοϊού είναι ένα εξωτερικό σοκ που αναστέλλει την ανάκαμψη της Ελλάδας από τις προηγούμενες κρίσεις της και καθυστερεί κάποιες από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, ενώ επιταχύνει άλλες», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι αυτό ενισχύει τη σημασία του να συνεχισθεί η επιδίωξη ενός πολυετούς προγράμματος μετασχηματισμού.

Παράλληλα, στην έκθεση σημειώνεται ότι στην περίπτωση του δεύτερου σεναρίου, η μείωση των εισοδημάτων και της εμπιστοσύνης παγκοσμίως αναμένεται να περιορίσουν τις αφίξεις τουριστών και το 2021 και συνιστά να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης άλλων τομέων της οικονομίας. «Η στήριξη για τον τουριστικό τομέα μπορεί να συμβάλει στη γεφύρωση της σεζόν του 2020. Ωστόσο, η κρίση αυτή έχει εξασθενήσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του τομέα και  μέτρα πρέπει να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους να αναβαθμίσουν τις δραστηριότητες και τις δεξιότητές τους και να στραφούν σε τομείς που υπόσχονται καλύτερες ευκαιρίες». 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δέσμευση της κυβέρνησης στο σχέδιο «Ηρακλής» για την επιτάχυνση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών. «Ο κίνδυνος αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπογραμμίζει την ανάγκη ταχείας εφαρμογής του σχεδίου για την αποκατάσταση της υγείας των τραπεζών και τη χρηματοδότηση επενδύσεων». Ο ΟΟΣΑ τάσσεται υπέρ του ενιαίου πτωχευτικού καθεστώτος, σημειώνοντας ότι «η ενοποίηση του πτωχευτικού καθεστώτος και η ταχύτητα του συστήματος δικαιοσύνης θα βοηθούσαν την ελληνική οικονομία να προσαρμοστεί στην κρίση». 

Τέλος, όσον αφορά το χρέος, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα και εισοδήματα  θα περιορίσουν τις πληρωμές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, οδηγώντας σε πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα από ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος προβλέπει ότι το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει φέτος το 7,7% του ΑΕΠ (8,8% με το δεύτερο σενάριο) και το 4,9% το 2021 (6.6% με το δεύτερο σενάριο) από πλεόνασμα 1,5% πέρυσι. Σε συνδυασμό με τη μείωση του ΑΕΠ, ο λόγος του δημόσιου χρέους (με βάση τον ορισμό του Μάαστριχτ) προβλέπεται να αυξηθεί φέτος στο 196,9% του ΑΕΠ (στο  209,3% με το δεύτερο σενάριο) από 176,5% το 2019 για να υποχωρήσει το 2021 στο 190,7% (204,7% στο δεύτερο σενάριο). Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί στο 19,4% (19,6% στο δεύτερο σενάριο) φέτος και στο 19,8% (20,4% στο δεύτερο σενάριο) το 2021.

Διαβάστε ακόμα:

ΟΟΣΑ: Έρχεται η μεγαλύτερη ύφεση εδώ και έναν αιώνα