Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν το τέλος του Μαΐου εξέφρασε ο Jeroen Dijsselbloem μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα.
Ελπίζω πριν το τέλος του επόμενου μήνα να μπορώ να σας παρουσιάσω τη συμφωνία, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogrοup, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει και παίρνει πολύ χρόνο.
Ο J. Dijsselbloem τόνισε, επίσης, ότι η 10ετής περίοδος που η Ελλάδα καλείται να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος πρέπει να μειωθεί.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και αναγνώρισε την πρόοδο που σημειώθηκε και τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ενώ σημείωσε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης οδήγησε στην επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και στη μείωση της εξάρτησης από τον ELA.
Αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ανέφερε πως θα πρέπει εκείνος να αναπτύσσει και παρακολουθεί τα προγράμματα σταθερότητας που θα δημιουργηθούν στο μέλλον στην Ευρωζώνη.
Όσον αφορά τις δηλώσεις του για τους λαούς του Νότου που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, υποστήριξε για ακόμη μια φορά ότι δεν είχε πρόθεση να προσβάλει κανέναν και επεσήμανε ότι «έχω δουλέψει πολύ για την ενοποίηση της ευρωζώνης».
Τέλος, ευχαρίστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πρόσκληση λέγοντας ότι είναι τιμή του να παρευρίσκεται εκεί, ενώ ζήτησε συγγνώμη καθώς οι υποχρεώσεις στην Ολλανδία τον εμπόδισαν να δεχθεί προηγούμενες προσκλήσεις.
Κατά τη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε για μια ακόμη φορά μετανιωμένος για την επιλογή των λέξεων σε όσα είχε δηλώσει - αφού δέχθηκε εκ νέου «επίθεση» από τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου.
Ο ίδιο δεσμεύτηκε η συμφωνία της δεύτερης αξιολόγησης να επιτευχθεί το Μάιο. «Απαιτείται να συμβεί το Μάιο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι θα χρειαστεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Ναι, θα συζητήσουμε για το χρέος και η ελάφρυνσή του θα χρειαστεί για να βρούμε τη λύση, αυτή είναι η γνώμη μου και πιστεύω ότι είναι κοινή στην ευρωομάδα».
«Πέρυσι, δώσαμε αυτή τη δέσμευση να επιστρέψουμε στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για την Ελλάδα, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επανέλθουμε σε μια βιώσιμη πορεία και σε ένα βιώσιμο οικονομικό μέλλον», συμπλήρωσε.
Έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες, αλλά η Ελλάδα δεν είναι ακόμα εκεί που θα έπρεπε και οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, τόνισε ο J. Dijsselbloem.
Επίσης, αναφέρθηκε στο ρόλο του ESM ο οποίος θα πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου να μην χρειάζεται η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε μελλοντικά προγράμματα.
Φωτογραφία: SOOC