Αρκεί η λίστα των 50 προϊόντων για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό στα τρόφιμα που καλπάζει ήδη; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν υπουργείο Ανάπτυξης και εκπρόσωποι των αλυσίδων supermarket.
O προβληματισμός πηγάζει από τα «μηνύματα» που έρχονται από την βιομηχανία τροφίμων αλλά και τους εισαγωγείς. Όσο τα αποθέματα που φτιάχτηκαν με παλαιότερα τιμολόγια εξαντλούνται, τόσο υποχρεώνονται και τα supermarket να στοκάρουν εκ νέου αγοράζοντας σε υψηλότερες τιμές. Με αυτό το δεδομένο, οι προσπάθειες συγκράτησης των τιμών περιορίζονται αισθητά ακόμη και για τα προϊόντα που θα ενταχθούν στη λίστα με τα «προστατευόμενα είδη».
Πώς περιμένουμε να λειτουργήσει το νέο μέτρο στην πράξη; Το υπουργείο Ανάπτυξης θα συντάξει μια λίστα με τα 50 βασικά προϊόντα και η κάθε αλυσίδα supermarket θα αναλάβει να δώσει στα προίόντα…. ονοματεπώνυμο. Δηλαδή, το υπουργείο θα ζητήσει να μπει στη λίστα το γάλα και η κάθε αλυσίδα θα ορίσει ποιο θα είναι το προϊόν που θα ενσωματωθεί στον κατάλογο των «50». Η λίστα του κάθε supermarket θα διαφημίζεται και θα προβάλλεται και μέσω της εφαρμογής e-katanalotis ενώ ενδέχεται να υπάρχουν σχετικές ενδείξεις και στα ράφια.
Προσοχή όμως: το ότι ένα προϊόν θα αποτελεί κομμάτι της λίστας δεν σημαίνει ότι η τιμή του δεν θα ανεβαίνει. Σημαίνει ότι θα επιδιώκεται η ανατίμησή του να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκρατημένη. Άλλωστε, το ότι μπαίνει ένα προϊόν στη λίστα δεν σημαίνει ότι αυτόματα «παγώνει» και το κόστος κατασκευής ή η αύξηση που θα κάνει ο προμηθευτής του supermarket.
O φόβος ότι στα προϊόντα εκτός λίστα οι ανατιμήσεις θα είναι έντονες, είναι έκδηλος. Το ενδεχόμενο, ουδείς μπορεί να το αποκλείσει. Το υπουργείο Ανάπτυξης θα επιδιώξει να κάνει ελέγχους βάζοντας μάλιστα και πλαφόν στο περιθώριο κέρδους όμως αυτό από μόνο του δεν αποκλείει τις ανατιμήσεις. Τι περιμένουν στην αγορά; Ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, οι ανατιμήσεις θα συνεχίζονται. Από εκεί και πέρα, όλα είναι ανοικτά…