Η πολιτική zero-covid και η μεγάλη κρίση στην αγορά real estate σκοτώνουν τον κινεζικό δράκο και «μικραίνουν» την Κίνα, απειλώντας ταυτόχρονα να της αφαιρέσουν ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας επιρροής της. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, που καλπάζει με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 6% εδώ και 30 χρόνια, δείχνει να πέφτει στην παγίδα της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων κορονοϊού, που η ίδια έχει επιλέξει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η στρατηγική επιβολής αυστηρών περιορισμών με μόλις μερικές εκατοντάδες κρούσματα οδηγεί την οικονομική δραστηριότητα σε παράλυση, καθώς ακόμη και σήμερα δεκάδες εκατομμύρια Κινέζοι σε τουλάχιστον 30 επαρχίες της αχανούς χώρας είναι υποχρεωμένοι να μένουν μέσα στο σπίτι.
Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό. Τα πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται με σχεδόν μηδενικά κρούσματα. Για παράδειγμα, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 757 νέα κρούσματα στη χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Σε απομακρυσμένες περιοχές οι πολίτες διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν τα απαραίτητα, όπως γάλα και αυγά, ενώ σε μεγάλα εμπορικά και τεχνολογικά κέντρα επικρατεί χάος.
Η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο που χάραξε στις αρχές του 2022 όταν το αυστηρό lockdown στη Σαγκάη προκάλεσε τρομακτική αναταραχή στα λιμάνια και στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Είχε προηγηθεί το lockdown στην πόλη Σιάν και στην κινεζική Silicon Valley, Σένζεν.
Θυμίζουμε ότι το αυστηρό και παρατεταμένο lockdown στη Σαγκάη έπληξε τόσο πολύ την κινεζική οικονομία που η ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο περιορίστηκε στο 0,4% - ο δεύτερος χαμηλότερος ρυθμός από το 1992 - για να κλείσει το α’ εξάμηνο με 2,5%. Πρόκειται για ανάπτυξη τρεις φορές χαμηλότερη από… της Ελλάδας!
Πέρα από την πανδημία, η Κίνα απειλείται από το σκάσιμο της φούσκας της αγοράς ακινήτων. Η κατρακύλα ξεκίνησε πέρσι με τον παγκόσμιο κολοσσό Evergrande που σόκαρε τις αγορές ανακοινώνοντας ότι αδυνατούσε να εξυπηρετήσει χρέος ύψους 300 δισ. δολαρίων και από τότε οι τιμές κατοικίας πέφτουν κάθε μήνα, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά πακτωλό χρημάτων, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για «πυραμίδα».
Περίπου το ένα τρίτο των δανείων για την αγορά ακινήτου θεωρείται «κόκκινο» και η πάλαι ποτέ ακμάζουσα αγορά real estate της Κίνας αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Οι άδειες για οικοδομές να καταγράφουν πτώση 46% σε σύγκριση με πέρσι και οι πωλήσεις είναι μειωμένες τον Αύγουστο κατά 23% σε ετήσια βάση και ακόμη πιο μειωμένες τον Σεπτέμβριο εξαιτίας των νέων lockdown. H S&P εκτιμά ότι σήμερα υπάρχουν σε ολόκληρη την Κίνα πάνω από 2 εκατομμύρια ημιτελή σπίτια!
Για την ανάπτυξη, το Πεκίνο είχε θέσει στόχο για ανάπτυξη στο σύνολο του έτους το 5,5% και τίποτα δεν προμηνύει ότι μπορεί να τον πετύχει.
Για του λόγου το αληθές, η Goldman Sachs ρίχνει τον πήχη της ανάπτυξης στο 3% για το 2022, στο 4,5% για το 2023 και στο 4,6% για το 2024, εκτιμώντας ότι η πλήρης επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας θα ξεκινήσει στο β’ τρίμηνο του 2023 και επομένως δεν θα προλάβει να ανακτήσει τη δυναμική της. Είναι νούμερα που άλλες οικονομίες θα ζήλευαν αλλά για την Κίνα συνεπάγονται σχεδόν ύφεση.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έχει γονατίσει από την πανδημία και μετατρέπεται σε μία «κανονική» οικονομία που απλώς αναπτύσσεται ικανοποιητικά αλλά σε καμία περίπτωση δεν καλπάζει όπως στο παρελθόν. Το 1990 το κινεζικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 3,9% και έκτοτε καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με αποκορύφωμα το 14,2% του 2007, ενώ όλη η δεκαετία του 2010 έδινε ρυθμούς άνω του 6%.
Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, το πρόσφατο lockdown στην πόλη Τσενγκντού, πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν, όπου ζουν 21 εκατομμύρια Κινέζοι και ευθύνεται για το 1,7% του κινεζικού ΑΕΠ, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα τι συμβαίνει στην Κίνα. Είναι το δεύτερο σημαντικότερο lockdown μετά της Σαγκάης. Κάθε νοικοκυριό επιτρεπόταν να στείλει ένα άτομο να κάνει τα απαραίτητα καθημερινά ψώνια, υπό την προϋπόθεση να έχει αρνητικό τεστ, ενώ ακυρώθηκε το 90% των πτήσεων στην κινεζική μεγαλούπολη.
Κάπως έτσι, η Κίνα χάνει την παγκόσμια ηγεμονία της. Σύμφωνα με τον άτλαντα της DHL για το παγκόσμιο εμπόριο, το μερίδιο της Κίνας στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου θα μειωθεί κατά 50% έως το 2026, στο 13%. Την περίοδο 2016-2021 η Κίνα ήταν πρώτη στον κόσμο με την ταχύτερη ανάπτυξη τόσο σε εξαγωγές όσο και σε εισαγωγές. Στα προσεχή χρόνια, εκτιμάται ότι θα πρωταγωνιστήσουν άλλες ασιατικές χώρες και της Υποσαχάριας Αφρικής.