Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ως “η χειρότερη δυνατή λύση” χαρακτηρίζεται από την ενεργειακή αγορά η συμφωνία ΥΠΕΝ και δανειστών για τον ΑΔΜΗΕ. Εκτιμάται ότι θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες όχι μόνον για την ίδια τη ΔΕΗ, αλλά και για το σύνολο της αγοράς, που θα υποστεί, όπως, ενδεικτικά αναφέρθηκε, “ισχυρό σοκ».
Τα πάντα θα κριθούν από το ύψος του τιμήματος για την αποζημίωση της ΔΕΗ και το χρόνο αποπληρωμής του. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση της διοίκησης της εταιρίας για το ακριβές τίμημα που θα εισπράξει από την πώληση των μετοχών της, αρχικά, στο δημόσιο και, σε δεύτερη φάση, σε ιδιώτες επενδυτές. Τα σενάρια μάλιστα που διαρρέουν θέλουν τη ΔΕΗ να αποζημιώνεται με βάση ορισμένα κριτήρια, όπως τα δανειακά βάρη που θα επωμισθεί η νέα εταιρία που θα αποσχισθεί από τον ΑΔΜΗΕ και στην οποία θα εισφερθούν τα πάγια, ήτοι, τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι υποχρεώσεις που εκκρεμούν μεταξύ ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η ΔΕΗ δεν θα αποζημιωθεί πλήρως από την εκποίηση των δικτύων της, ενώ η απώλεια τους θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μελλοντική κερδοφορία της. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι η ΔΕΗ, με το βάρος των ανεξόφλητων λογαριασμών, στηρίζει εν πολλοίς την κερδοφορία της στον ΑΔΜΗΕ. Οι πρώτες εκτιμήσεις που υπάρχουν μιλούν για απώλεια 100 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση στο EBITDA.
Αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια να επηρεαστεί αρνητικά το cash flow της ΔΕΗ, να επιβαρυνθεί ο ήδη μεγάλος δανεισμός της και να επηρεαστεί το επενδυτικό πρόγραμμα της. Επιπλέον, αναμένεται να έχει προβλήματα και στην εξυπηρέτηση της καθημερινής λειτουργίας της.
Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι για τη ΔΕΗ θα είναι μονόδρομος η μεγάλη αύξηση των τιμολογίων της, πράγμα που θα επηρεάσει άμεσα τη μεγάλη μάζα των πελατών της, σε μια περίοδο μάλιστα που τα νοικοκυριά λόγω της οικονομικής ύφεσης, δεν έχουν άλλες δυνατότητες επιβάρυνσης.
Επί της ουσίας, όπως έλεγαν πηγές που μίλησαν στο liberal.gr, αυτό θα οδηγήσει στο βίαιο άνοιγμα της λιανικής αγοράς, προς όφελος προμηθευτών με ανταγωνιστικά τιμολόγια και εκπτώσεις.
Το συμφέρον για τη ΔΕΗ, έλεγε παράγοντας της αγοράς που μίλησε στο liberal.gr θα ήταν η αρχική λύση για τον ΑΔΜΗΕ, με την ιδιωτικοποίηση του, καθώς η εταιρία θα είχε τη δυνατότητα να εισπράξει άμεσα το οικονομικό όφελος, κάτι το οποίο θα είχε θετικές επιδράσεις και στο δανεισμό της και στον εκσυγχρονισμό των παλαιών μονάδων της.
Τώρα, με την απόκτηση σε πρώτη φάση του 100% των μετοχών της νέας εταιρίας του ΑΔΜΗΕ από το δημόσιο, η αγορά θα πιεστεί, καθώς θα βλέπει “να δείχνουν ο ένας τον άλλο” (ΔΕΗ και νέα εταιρία), μη αναλαμβάνοντας καμία ευθύνη, με συνέπεια ο μεγάλος χαμένος να είναι η ενεργειακή αγορά.
Συν τοις άλλοις, ερωτηματικά διατυπώνονται και για τη δυνατότητα ολοκλήρωσης του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ, καθώς είναι γνωστή η οικονομική δυστοκία του δημοσίου. “Ποιος θα βάλει τα κεφάλαια για την ολοκλήρωση των κρίσιμων διασυνδέσεων με τα νησιά και την Κρήτη”, διερωτήθηκε άλλος παράγοντας της αγοράς. Η καθυστέρηση στο σχεδιασμό της διασύνδεσης, για παράδειγμα, της Κρήτης, στοιχίζει 500 εκατ. ευρώ το έτος λόγω ΥΚΩ και κάθε χρόνος που περνά άπραγος λειτουργεί σωρευτικά για την επιβάρυνση αυτή.
Χάθηκε μια ευκαιρία, επί διοίκησης Αθανασόπουλου, που επιχείρησε να φέρει τη γερμανική RWE στην Ελλάδα; “Εάν ο στρατηγικός επενδυτής της ΔΕΗ, τότε, δεσμευόταν ότι θα έκανε μια σειρά επενδύσεις, καλώς. Αν όμως ερχόταν με τη λογική την είσπραξη και μόνον οφέλους, θα ήταν άχρηστος”, απαντά σήμερα η αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, κοινή πεποίθηση της αγοράς είναι ότι “η ΔΕΗ αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας και το συμφέρον όλων είναι η οικονομική υγεία της”.
Σε δηλώσεις που έκανε στο liberal.gr ο Παντελής Καραλευθέρης, μέλος του δ.σ. της ΔΕΗ, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων και ύστερα από συνεννόηση με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, τόνισε ότι “στηρίζουμε την προσπάθεια της διοίκησης της εταιρίας να μείνει όρθια η ΔΕΗ και θεωρούμε απαραίτητη τη συνεργασία της κυβέρνησης με τη ΔΕΗ, για να βρεθεί η πιο ενδεδειγμένη λύση για τη μελλοντική βιωσιμότητα της”.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, ο πρόεδρος και το δ.σ. της εταιρίας προτίθενται να επεξεργασθούν προτάσεις για την ανταπόκριση της εταιρίας στις ανάγκες της, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.