Photo by REUTERS/Carlos Jasso
Οι πολυεθνικές εταιρείες προχωρούν σε πώληση των δραστηριοτήτων τους στη Βενεζουέλα, ώστε να αποφύγουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και το συνολικά δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον.
Όπως μεταδίδει το Reuters, αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της General Mills και της Harvest Natural Resources, όχι μόνο έχουν πουλήσει τις δραστηριότητές τους, αλλά το έχουν κάνει στο ήμισυ της εκτιμώμενης αξίας τους.
Ενδεικτικά, η αμερικάνικη εταιρεία Dana πούλησε πέρσι τις δραστηριότητές της σε τοπικό αγοραστή, του οποίου το όνομα παραμένει άγνωστο. Δυο άλλες πολυεθνικές, οι Clorox και Kimberly-Clark επέλεξαν απλώς να φύγουν εγκαταλείποντας στη Βενεζουέλα τις δραστηριότητές τους.
Η εταιρεία Corimon, με έδρα το Καράκας, προχώρησε στην εξαγορά του τμήματος της Bridgestone Corp. στη Βενεζουέλα. Ο Carlos Gill, πρόεδρος της Comiron, αρνήθηκε να αποκαλύψει τους όρους πώλησης της εταιρείας, όπως και η Bridgestone που αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση κατασκευής ελαστικών παγκοσμίως. Η Corimon θα συνεχίσει να παράγει ελαστικά με το εμπορικό σήμα της Firestone.
Τα sell-offs των ξένων εταιρειών θα μπορούσαν να απομονώσουν περαιτέρω την οικονομία της Βενεζουέλας, η οποία ήδη παραπαίει από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και την πολιτική κρίση. Η τάση των πωλήσεων των εταιρειών θα επιταχυνθεί, εκτιμούν δύο πηγές του ειδησεογραφικό πρακτορείου Reuters, προερχόμενες από τον ιδιωτικό τομέα και εξοικειωμένες με το θέμα.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η απόκτηση «προβληματικών εταιρειών» θα μπορούσε να αποδειχθεί κερδοφόρα, εφόσον η οικονομία της χώρας ανακάμψει.
«Μια εταιρεία που δεν λειτουργεί ένα είναι πτώμα και οι γύπες ξεκινούν να το περικυκλώνουν», δήλωσε ο Juan Pablo Olalquiaga, πρόεδρος της βενεζουελάνικης ένωσης Conindustria.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Maduro κατηγορεί για τα δεινά της χώρας τον «οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ» και υποστηρίζει ότι οι εταιρείες στη χώρα σκόπιμα επιβραδύνουν την παραγωγή τους με σκοπό την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.