Του Γιώργου Φιντικάκη
Την ανιούσα παίρνει και πάλι με ισχυρούς ρυθμούς αύξησης η μετακίνηση πελατών από τη ΔΕΗ προς τους ιδιώτες του ρεύματος, το μερίδιο των οποίων έχει πλέον φτάσει μια ανάσα από το 12%.
Διαβάζοντας τα νέα επίσημα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο, καταγράφεται σημαντική αύξηση κατά 2% του μεριδίου των ιδιωτών που από το 10,17% ανήλθε στο 11,93% της αγοράς του ρεύματος, και ενώ το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στη πρώτη υποχρεωτική δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) που προγραμματίζεται για τις 25 Οκτωβρίου.
Η δημοπρασία αυτή αναμένεται να λειτουργήσει σαν πυροκροτητής για περαιτέρω εξελίξεις στην αγορά, με τους ιδιώτες του ρεύματος να τρέφουν σημαντικές προσδοκίες για τη δυναμική που θα δημιουργήσει, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει για την πρόταση του προέδρου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη σχετικά με την πώληση θυγατρικών στη λιανική.
Στόχος της κίνησης, που ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί από τη ΔΕΗ, ήταν να ελέγξει η ίδια η επιχείρηση την υποχρεωτική μείωση του μεριδίου της, χάνοντας όχι μόνο τους καλούς πελάτες, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά και μέρος από τους "προβληματικούς", δηλαδή όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους ή αφήνουν μηδενικά περιθώρια κέρδους (π.χ. αγρότες).
Απ' ότι ωστόσο φαίνεται η κίνηση δεν παρουσιάζει και μεγάλο ενδιαφέρον, και είναι αμφίβολο αν θα έχει πιθανότητες επιτυχίας, όπως σχολίαζαν χθες πηγές της αγοράς.
"Για ποιο λόγο ένας ιδιώτης ανταγωνιστής της ΔΕΗ να προσθέσει στο υγιές σήμερα χαρτοφυλάκιό του πελάτες με χαμηλά περιθώρια κέρδους ή πελάτες που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους; Πόσο μάλλον όταν χωρίς να επενδύσει, μπορεί, να κερδίζει μόνο τους καλούς πελάτες της επιχείρησης προσφέροντάς τους εκπτώσεις", έλεγαν οι ίδιες πηγές.
Τα πάντα φυσικά θα κριθούν στην πράξη, αφού το διακύβευμα είναι τεράστιο, αν σκεφτεί κανείς ότι το μερίδιο 50% που καλείται να παραχωρήσει η ΔΕΗ στον ανταγωνισμό μέχρι το τέλος του 2019 αποτιμάται σε αξία 2,5 δις ευρώ.
Υπό αυτό το πρίσμα, η μάχη στη λιανική του ρεύματος αναμένεται να κορυφωθεί το προσεχές διάστημα, και δεν είναι τυχαίο ότι η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, έδωσε χθες το δικό της στίγμα, βάζοντας ως στόχο μέχρι το 2018 την απόκτηση μεριδίου άνω του 10%. Στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθούν και οι στόχοι των άλλων παικτών, τουλάχιστον σε ορίζοντα διετίας.
Σε κάθε περίπτωση η αγορά λιανικής βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, οι ευκαιρίες που παρουσιάζει είναι τεράστιες με βάση και την εμπειρία άλλων χωρών, και ενδεικτική είναι η φράση του Ευ.Μυτιληναίου ότι στο επόμενο διάστημα "η πώληση δε θα αφορά μόνο στο ρεύμα και η δραστηριότητα θα είναι πολύ πιο σύνθετη. Απαξ και μπεις σε ένα σπίτι θα μπορείς να πουλάς τα πάντα σε αυτό". Δεν είναι τυχαίο ότι ο όμιλος Μυτιληναίου, προκειμένου να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του στην λιανική του ρεύματος παρήγγειλε μελέτη από τον γνωστό οίκο Mac Kinsey.
Τα μερίδια ανά εταιρεία
Με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, η ΔΕΗ συγκεντρώνει μερίδιο αγοράς που φτάνει το 88,07% ( 56,45% στην Χαμηλή Τάση, 17,8% στη Μέση και 13,82% στην Υψηλή), υποχωρώντας έναντι του 89,83 % που ήταν τον Αύγουστο.
Όσο για τα ποσοστά των επτά μεγαλύτερων ιδιωτικών ενεργειακών ομίλων, διαμορφώνονται ως εξής:
ΗΡΩΝ: 3,14% (0,79% στη Χαμηλή Τάση και 2,35% στη Μέση)
PROTERGIA: 2,98% (0,73% στη Χαμηλή Τάση, 2,24% στη Μέση και 0,01% στην Υψηλή)
ELPEDISON: 2,52% (1,05% στη Χαμηλή Τάση, 1,46% στη Μέση και 0,02% στην Υψηλή)
NRG Trading: 0,94% (0,22% στη Χαμηλή Τάση και 0,72% στη Μέση)
VOLTERRA: 0,73% (ολόκληρο στη Μέση Τάση)
WATT + VOLT: 0,64% (0,55% στη Χαμηλή Τάση και 0,1% στη Μέση)
GREEN: 0,52% (0,24% στη Χαμηλή Τάση και 0,29% στη Μέση).