Στην 22η θέση κατατάχθηκε η Ελλάδα το 2016 στον σχετικό πίνακα αποτελεσμάτων για την καινοτομία, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Innovation Scoreboard 2017). Η χώρα μας κατατάσσεται στην κατηγορία των μετρίως καινοτόμων χωρών, αν και η επίδοση της Ελλάδας εμφάνισε βελτίωση κατά 0,7% σε σχέση με αυτή της ΕΕ το 2010.
Στις «μετρίως καινοτόμες χώρες» ανήκουν, επίσης, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Λιθουανία κ.ά. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία κατέχουν τις δύο τελευταίες θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη καινοτομίας.
Η Σουηδία βρίσκεται για ακόμη μία φορά στην πρώτη θέση στην καινοτομία, ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Βρετανία και τη Γερμανία. Η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Βρετανία αποτελούν τις χώρες με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της καινοτομίας.
Συνολικά, οι περσινές επιδόσεις της ΕΕ στην καινοτομία συνέχισαν να βελτιώνονται, αν και υπήρξε μάλλον άνιση πρόοδος ανά την Ευρώπη, καθώς βελτιώθηκαν οι επιδόσεις 15 χωρών ως προς την καινοτομία, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΕΕ πλησιάζει σε καινοτομικές επιδόσεις τον Καναδά και τις ΗΠΑ, αλλά η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία προπορεύονται. Η Κίνα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ των ανταγωνιστών σε διεθνές επίπεδο
Σε επιλεγμένους τομείς καινοτομίας, την πρωτιά στην ΕΕ κατέχουν η Δανία για τους ανθρώπινους πόρους και το φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον, το Λουξεμβούργο για τα ελκυστικά συστήματα έρευνας, η Φινλανδία για τη χρηματοδότηση και στήριξη των καινοτομιών, η Γερμανία για τις επενδύσεις των επιχειρήσεων στην καινοτομία, η Ιρλανδία για την καινοτομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον θετικό αντίκτυπο στην απασχόληση.
Ο συνοδευτικός πίνακας αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας δείχνει ότι υπάρχουν περιφερειακοί κόμβοι καινοτομίας σε μετρίως καινοτομικές χώρες, όπως η Πράγα στην Τσεχική Δημοκρατία, η Μπρατισλάβα στη Σλοβακία και η Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία.
Κατά την επόμενη διετία η ΕΕ αναμένει βελτίωση των επιδόσεών της στην καινοτομία κατά 2%.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ