Μέτρα 4,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020 ζητά το ΔΝΤ - Με «πολιτικές εξελίξεις» προειδοποιεί η κυβέρνηση

Μέτρα 4,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020 ζητά το ΔΝΤ - Με «πολιτικές εξελίξεις» προειδοποιεί η κυβέρνηση

του Βασίλη Γεώργα ?

Πίεση να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020 δέχεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμo κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ανοίγει πόρτα συμβιβασμού με τους δανειστές μόνο εφόσον δεν ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μια εμπλοκή να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική πηγή, δεν μπορούμε να μπούμε σε συζήτηση ούτε σε περιγραφή για μέτρα περικοπής συντάξεων και μείωσης του αφορολόγητου που θα νομοθετηθούν τώρα. Μας έχει γίνει πρόταση να αποδεχθούμε πολιτική συμφωνία, αλλά δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε, την όποια επόμενη κυβέρνηση για το τι θα γίνει μετά το 2018. Είναι αντιδημοκρατικό και δειλό. Δεν μπορώ να σκεφτώ καμιά ελληνική κυβέρνηση που θα δεχόταν να πάει στις 5.000 ευρώ το αφορολόγητο ή να μειωθούν οι συντάξεις. Αυτό πακέτο δεν το δίνει κανείς. Θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις, αλλά αυτό το ξέρουν και οι δανειστές με τους οποίους διαπραγματευόμαστε, σημείωσε.

Κατά το ίδιο στέλεχος η κυβέρνηση θα έμπαινε ενδεχομένως σε συζητήσεις για συμβιβασμό, αν στο τραπέζι υπήρχε το ενδεχόμενο παράτασης ισχύος του δημοσιονομικού κόφτη μεταξύ 2019 και 2020, αλλά σχολίασε πως το ΔΝΤ έχει «μεγάλη απέχθεια» στον «κόφτη» και επιμένει στον προσδιορισμό μέτρων.  

Η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι στη διαπραγμάτευση για μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018 κάτω από το 3,5% «δεν έχει πολλούς συμμάχους» αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτή τη φάση οι στόχοι δεν πρόκειται να αναθεωρηθούν χαμηλότερα. Εκτίμησε ωστόσο πως «όταν ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη το 2018 θα ξαναγίνει νέα διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς στόχους επειδή είναι ενάντια σε κάθε οικονομική σκέψη να επιτυγχάνει μια χώρα συνεχώς πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια».

Θέλουν συμφωνία «πακέτο»

Η στρατηγική της κυβέρνησης, όπως περιεγράφηκε, δείχνει ότι επιδιώκει μια συμφωνία πακέτο για όλα ως το τέλος του έτους (αξιολόγηση, χρέος, και πρωτογενή πλεονάσματα) και όχι μια συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.

Οι πηγές εκτίμησαν ότι είναι πιθανόν να συνεδριάσει εκ νέου στις 18 ή στις 20 Δεκεμβρίου. Το καλύτεροι σενάριο όπως είναι τώρα τα πράγματα θα είναι, όπως, είπε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να φτάσουν σε συμφωνία κατά το 95% με την Ελλάδα και το ΔΝΤ να διατηρήσει μεγαλύτερες αποστάσεις τη Δευτέρα. Αυτό θα απαιτήσει νέα σύνοδο των υπουργών οικονομικών, να περάσουν οι εφαρμοστικοί νόμοι από τη Βουλή και η τελική συμφωνία να επικυρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

«Τίποτα δεν θα κλείσει, εάν δεν κλείσουν όλα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές, αποκλείοντας ωστόσο το σενάριο των πολύμηνων καθυστερήσεων «επειδή μια καθυστέρηση 6-7 μηνών δεν έχει λογική καθώς αλλάζει τη δυναμική της διαπραγμάτευσης».

?Κάποιος πρέπει να κάνει πίσω 

Σε ερώτηση για το πως εκτιμά ότι θα επιτευχθεί συμφωνία εφόσον υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές, το ίδιο στέλεχος εκτίμησε ότι «μπορεί να φύγει το ΔΝΤ. Κάποιος πρέπει να υποχωρήσει. Είναι περισσότεροι οι παίκτες που θέλουν λύση από εκείνους που δεν θέλουν».

Διαβάστε ακόμα: - Μ. Sapin: "Παράθυρο ευκαιρίας" για μια συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου