Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογος του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν για να συζητήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, στην οποία ασκούν και οι δύο ενορχηστρωμένα κριτική εδώ και μέρες.
Ο Πούτιν την Τετάρτη, στην ομιλία - ποταμό από το φόρουμ του Βλαδιβοστόκ, υποστήριξε ότι η Ρωσία και αναπτυσσόμενος κόσμος «εξαπατήθηκαν» αφού τα φορτία με σιτηρά που φεύγουν από την Ουκρανία πηγαίνουν πρωτίστως στις πλούσιες χώρες της Δύσης.
Τις ίδιες αιτιάσεις διατύπωσε και σήμερα το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών που ανακοίνωσε ότι η συμφωνία «υλοποιείται με κακό τρόπο» προσθέτοντας ότι η επέκταση της θα εξαρτηθεί από τον τρόπο υλοποίησης της, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA.
Την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η συμφωνία που κλείστηκε τον Ιούλιο, «εξαπάτησε» την Ρωσία και τον αναπτυσσόμενο κόσμο υποστηρίζοντας ότι τα φορτία σιτηρών δεν πηγαίνουν στις φτωχές χώρες αλλά στις πλούσιες δυτικές.
Σιγοντάροντας ο Ερντογάν με δηλώσεις του λέει ότι είναι ενοχλητικό για τη Ρωσία να βλέπει χώρες που της επιβάλλουν κυρώσεις να επωφελούνται από τη συμφωνία την οποία έχει συνυπογράψει αλλά τελικά σήμερα με νεότερες δηλώσεις του άφησε να διαφανεί ο λόγος αυτής της συντονισμένης επίθεσης στη συμφωνία που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με το Haberturk, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση επιστροφής του από την επίσημη περιοδεία του στα Βαλκάνια ότι θέλει μέσω του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας που έχει δημιουργηθεί βάσει της συμφωνίας με τα Ηνωμένα Έθνη για τα ουκρανικά σιτηρά, να εξάγονται και ρωσικά σιτηρά και άλλα προϊόντα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα το ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τον Πούτιν για το καλό των φτωχών χωρών που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.
Εδώ αρχίζει να αχνοφαίνεται ο εκβιασμός που ήδη επιχειρείται από την πλευρά της Μόσχας με συνεργό την Άγκυρα: η επέκταση της συμφωνίας εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών θα κριθεί από το εάν θα επιτραπεί και στους Ρώσους να κάνουν τις εξαγωγές των προϊόντων τους μέσω Μαύρης Θάλασσας με τους δικούς τους όρους.
«Όπως είπε ο κύριος Πούτιν, αυτά τα πλοία δεν πάνε σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ίσως, γι' αυτό δεν εξάγει ρωσικά προϊόντα. Βέβαια, στη συνάντηση μας θα του ζητήσουμε να στέλνει ρωσικά προϊόντα μέσω του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας με πλοία. Αν αρχίσουν να φτάνουν τα ρωσικά σιτηρά θα τα στέλνουμε μαζί με άλλα προϊόντα, όλα, στις φτωχές αφρικανικές χώρες», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Αν και τα ρωσικά προϊόντα και τα λιπάσματα δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, τα μέσα με τα οποία μεταφέρονται υπόκεινται, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Πεσκόφ.
«Η ντε φάκτο εξαγωγή των ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων στις διεθνείς αγορές είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολύ περιορισμένη εξαιτίας των κυρώσεων στα ρωσικά εμπορικά πλοία που δεν μπορούν να μπουν σε λιμάνια, δεν είναι ασφαλισμένα και δεν γίνονται δεκτά», πρόσθεσε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. «Τα προβλήματα σε επίπεδο logistics υποτίθεται ότι θα επιλύονταν στο πλαίσιο της συμφωνία που είναι ζήτημα για ειδική συζήτηση», τόνισε.
«Όταν οι χώρες συμφώνησαν σε αυτό το σχήμα, το ξεμπλοκάρισμα στην κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, η παροχή βοήθειας σε αυτήν την διαδικασία είχε συνδεθεί με το ξεμπλοκάρισμα της πρόσβασης των ρωσικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.», υποστήριξε.
Την Τετάρτη, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και Ρώσοι ομόλογοι τους συναντήθηκαν στη Γενεύη για να συζητήσουν τα παράπονα που διατύπωσε ο Πούτιν.
Ενώ οι ΗΠΑ και άλλες χώρες τονίζουν ότι τα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα δεν υπόκεινται στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, η Ρωσία επιμένει ότι αυτές έχουν επίδραση στις εξαγωγές της.
Τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν δε απέναντι στις αιτιάσεις Πούτιν ότι η συμφωνία για τις εξαγωγές είναι μια εμπορική και όχι ανθρωπιστική επιχείρηση που γίνεται με όρους αγοράς.
Η Ισμήνη Πάλλα, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για την Πρωτοβουλία των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ότι η μείωση στις τιμές του σιταριού παγκοσμίως τον Αύγουστο οφειλόταν εν μέρει στην επανέναρξη των εξαγωγών από την Ουκρανία.
Με πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters