Του Γιώργου Δασκαλόπουλου
Μπορεί μια άλλοτε κραταιά επιχείρηση για την οποία στήθηκε επιχείρηση διάσωσης με κυβερνητική μάλιστα πρωτοβουλία, να αποφασίσει ότι... δεν θέλει να διασωθεί;
Το ερώτημα είναι ρητορικό μεν αλλά κάλλιστα μπορεί να διατυπωθεί για την περίπτωση της Creta Farms, μετά τα «σύννεφα» που μαζεύτηκαν από τη διαφαινόμενη άρνηση των μεγαλομετόχων, αδελφών Δομαζάκη να συναινέσουν στην απαίτηση των πιστωτριών τραπεζών για την περαιτέρω ενεχυρίαση των μετοχών τους, ώστε να συμβάλουν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, αλλά και να εξασφαλίσουν την ρευστότητα που ζητείται για να συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρεία.
Το ραντεβού που είχε χθες το πρωί Άδωνις Γεωργιάδης με τον Μάνο Δομαζάκη, απλά επιβεβαίωσε τις ανησυχίες του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων που τρεις εβδομάδες νωρίτερα είχε συντονίσει το εγχείρημα μιας συμφωνίας των μετόχων με τις τράπεζες.
Ο ίδιος φαίνεται πως είχε «προβλέψει» τις εξελίξεις, δηλώνοντας μια μέρα νωρίτερα, σε συνέντευξή του, πως «μέχρι σήμερα οι μέτοχοι δεν έχουν δείξει την καλή διάθεση να παράσχουν τις αναγκαίες εγγυήσεις προς τις τράπεζες για να χορηγηθεί από τις τράπεζες επιπλέον κεφάλαιο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «φρέσκο χρήμα από τις τράπεζες χωρίς εγγυήσεις δεν μπορεί να δοθεί. Αν έχουν οι ιδιοκτήτες σχέδιο εγγυήσεων που μπορούν να το δεχτούν οι τράπεζες πολύ ευχαρίστως να παράσχω ξανά τις υπηρεσίες μου. Όμως στο τέλος, οι μέτοχοι αποφασίζουν για τη μοίρα μιας επιχείρησης, όχι ο υπουργός».
Οι εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας, είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το σημείο στο οποίο «σκάλωσε» το σχέδιο διάσωσης της Creta Farms, και το οποίο είχε μπει στα σκαριά αρκετές ημέρες νωρίτερα με την έναρξη εφαρμογής του MOU που υπεγράφη μεταξύ εταιρείας και τραπεζών με πρωτοβουλία του κ. Γεωργιάδη.
Μάλιστα πριν μερικές η ίδια η Creta Farms, με ανακοίνωσή της ενημέρωνε για τις ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί σχετικά, φροντίζοντας να καλύψει τη θέση της ως προς την εφαρμογή του MOU και σημειώνοντας πως:
Στις 31/7/2019 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση του συνόλου των σημάτων και δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας που αφορούν στις δραστηριότητες της εταιρείας από την κυπριακή NOVAPLOT στην ίδια την εταιρεία.
Επιπλέον, σύμφωνα με την από 13/06/2019 απόφαση του ΔΣ της Εταιρίας η Οικονομική Διεύθυνση της Creta Farms, από 31/7/ 2019 έχει ανατεθεί στην PwC όπως και τα καθήκοντα CRO/Monitoring Trustee στην Ernst & Young.
Η εταιρεία έχει ήδη αναθέσει από τις 31/07/2019 στην ελεγκτική και συμβουλευτική εταιρεία Ernst & Young τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή ο όποιος θα εισέλθει στην εταιρεία εισφέροντας νέα κεφάλαια.
Οι σχετικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Οκτωβρίου 2019.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις, το πρόβλημα προέκυψε από αίτημα των τραπεζών να ενεχυριασθεί μεγαλύτερο μέρος των μετοχών των αδελφών Δομαζάκη στην εταιρεία, ως προϋπόθεση για την χορήγηση περαιτέρω ρευστότητας. Να σημειωθεί ότι οι πιστώτριες τράπεζες ήδη έχουν εξασφαλίσεις στο 19% των μετοχών της εταιρείας «απέναντι» σε δανεισμό ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ που έχουν χορηγήσει στην επιχείρηση.
Το ζήτημα είναι ότι χωρίς την περαιτέρω χρηματοδότηση η Creta Farms πρακτικά αδυνατεί να λειτουργήσει, να παράξει, να προωθήσει τα προϊόντα της στην αγορά και τελικώς να εισπράξει, για να καλύψει τη λειτουργία της μέχρι την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Πρόβλημα που έχει γίνει ακόμη εντονότερο από την απουσία πρώτων υλών.
Έτσι, η ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας, με καταγεγραμμένους τζίρους της τάξης των 120 εκατ. Ευρώ, που οδηγήθηκε σε «δύσκολες ώρες» από την εμφύλια διαμάχη των δύο μεγαλομετόχων – αδελφών, έχει να αντιμετωπίσει τους τελευταίους μήνες και την ραγδαία πτώση των πωλήσεων της. Πτώση που αγγίζει το 20% (σε σχέση με την τελευταία τετραετία), ενώ τις τελευταίες εβδομάδες, γίνεται πλέον αισθητή και η απουσία των προϊόντων της από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισπράξεις έχουν πέσει κάτω από το 50%, οδηγώντας την κατάσταση σε ασφυξία και την εταιρεία να ζητά από τις τράπεζες «ένεση» 4-8 εκατ. Ευρώ για να «ξαναβάλει μπροστά» τις γραμμές παραγωγής.
Οι επόμενες ημέρες (και ώρες) θα είναι κρίσιμες για την εταιρεία, εφόσον οι αδελφοί Δομαζάκη εξακολουθούν να αρνούνται την περαιτέρω ενεχυρίαση των μετοχών τους και οι τράπεζες δεν δέχονται τη χορήγηση περαιτέρω ρευστότητας χωρίς την προϋπόθεση αυτή.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν μάλλον προφητικός: «Οι ιδιοκτήτες της Creta Farms θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να αποφασίσουν σοβαρά εάν θα παράσχουν τις αναγκαίες εγγυήσεις στις τράπεζες ώστε να έχουν το αναγκαίο κεφάλαιο για να μπορεί να είναι η επιχείρηση σε λειτουργία ή εάν θα αποφασίσουν ότι θέλουν να ρισκάρουν μόνοι τους».
Ο ίδιος δεν διευκρίνισε τις επιλογές, αλλά καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι οι τράπεζες, που κρατούν στα χέρια τους και το κλειδί των εξελίξεων, έχουν την εξής στάση:
Η μία εκδοχή είναι οι αδελφοί Δομαζάκη θα καταφέρουν να βρουν στρατηγικό επενδυτή, με «λύση» που δεν θα περιλαμβάνει όμως κούρεμα των δανείων, διατηρώντας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις μετοχικές ισορροπίες. Η άλλη, είναι η περίπτωση εισόδου στρατηγικού επενδυτή με κούρεμα των δανείων και βαθειά αναδιάρθρωση. Σε κάθε περίπτωση όμως, για τη χορήγηση ρευστότητας οι τράπεζες θέτουν ως προϋπόθεση της περαιτέρω ενεχυρίαση μετοχών.
Το ερώτημα για την επόμενη ημέρα είναι που θα οδηγήσει την Creta Farms και τους 800 εργαζομένους της, η στάση των ιδιοκτητών, σε μια χρονική συγκυρία που στον ορίζοντα έχουν εμφανιστεί αρκετοί ενδιαφερόμενοι...